Наградата ще бъде давана тогава, когато се стигне до осъдителни присъди по дадено разследване, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след срещата си с главния прокурор Борис Велчев.
Според Цветанов е възможно работата на екипите да започне от септември, тъй като няма нужда от законови промени за това. Днес имаме пълна координация между МВР и прокуратурата, увери той пред главния прокурор.
Вчера именно Велчев съобщи за създаването на такова специализирано разследващо звено, което ще действа в цялата страна. "Една от основните задачи на екипите ще бъде това, което произтича от доклада на ЕК. Очевидно досегашният опит се схваща като недостатъчен и екипите няма да бъдат временни", каза днес главният прокурор. Той увери, че на екипите ще бъдат създадени необходимите условия за работа, предаде БГНЕС.
И министърът, и главният прокурор са на мнение, че държавата трябва да предвиди финансови премии за екипите. Държавата трябва да се погрижи за тези служители, които предотвратяват, не допускат и ограничават изтичането на парите на българския данъкоплатец. Когато говорим за източване на ДДС в милиони левове, съвсем нормално е държавата да отдели 50 хил. лв. бонус, за всички групи, които са работили активно и има осъдителни присъди, заяви пък Цветанов.
По-рано днес той съобщи, че ще възстанови службата на антимафиотите като самостоятелната ГДБОП, която действаше преди. При миналото управление спецслужбата беше влята като една от многото дирекции в Генералната дирекция на полицията.
Цветанов заяви, че засега ще работи само с двама заместници, като единият от тях е Веселин Вучков. Името на втория той не съобщи.
Вътрешният министър съобщи още, че е получил от лидера на РЗС Яне Янев сигнал за отправена му заплаха. Става дума за заплашителен SMS, уточни Цветан Цветанов, но не обяви какво съдържа тя.