Италианският президент Серджо Матарела пристигна на посещение в България. Той бе посрещнат от президента Румен Радев, който му благодари за това, че приел поканата в годината, в която отбелязваме 145 г. от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.

Радев благодари на Матарела и за интензивния обмен в областта на сигурността и отбраната, както и за системната подкрепа на Италия за нашето членство в Шенгенското пространство. 

"Ние изключително високо ценим отношенията си с Италия, които са образец за партньорство и приятелство, и взаимно доверие, изградени на здравата основа на традиционно приятелство между народите ни и дълготраен културен обмен", каза президентът Румен Радев в изявлението си след пленарни разговори и среща "на четири очи" с Матарела.

"Проведохме разговори по широк спектър въпроси и този навременен обмен на мнение е релевантен в контекста на растящите предизвикателства", добави той.

"Италия е водещ външно-търговски и инвестиционен партньор на България, посочи още президентът Радев и допълни, че двамата са заявили решителността си да продължат да работят за разширяване на икономическото сътрудничество и увеличаване на инвестиционното присъствие на Италия и на стокообмена, който през последните години бележи значителен ръст.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Радев подчерта значението, което двамата отдават най-вече на сътрудничеството в областта на науката, образованието и културата като инструменти за утвърждаване на традициите на приятелство между двата народа.

Снимка: Булфото