Доскорошният директор на Народния театър Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов и оспорва процедурата по избирането на нов шеф на културния институт. Това стана ясно от пресконференцията на актьора, която екип на Dir.bg предаваше от мястото на събитието.

"Късно снощи получихме подписани от министъра протоколите от конкурса, който се състоя на 28 март. На 29 март министърът излезе пред медиите и каза, че има много големи съмнения за правдивостта на този конкурс - сериозен конфликт на интереси в две посоки, има хора, които са били в нетрезво състояние. Тогава той считаше това за сериозни пропуски, заради които не може да подпише протоколите", обясни Донкин.

"Категорично не приемам тази подигравка и тази гавра от начина на провеждането на този конкурс и от отношението към тези грешки, които са гавра и подигравка с националния културен институт Народен театър "Иван Вазов", категоричен беше актьорът.

По думите му това е недопустимо.

"В този смисъл аз искам оставката на този министър. Мъчих се да тръгна по една линия на мисълта как тя е вървяла, за да стигна до решението как този човек да бъде министър на културата на България, министър, който трябва да продължи и да осъществи съществената промяна. Бях склонен на приема младостта, бях склонен да приема незнанието, но не мога да си обясня обаче съществуването на това място без опит, без възможност да познаваш кухнята и да реализираш тази промяна", заяви още Донкин.

По думите му това не е промяна а подмяна. Донкин призова на този пост да се сложи човек, който наистина разбира и може да направи промяна, за да може да се рестартира политиката за култура.

"Говорим за приказките за промяна - говорим, че има промяна, а всъщност няма нищо. Това е подигравка и гавра с националния културен институт в България", категоричен беше Мариус Донкин и поясни, че оспорва процедурата по избирането на нов директор, наричайки конкурса "лъжовен".

Актьорът обясни, че на конкурса той е бил единственият кандидат, който има опит като директор на Народния театър.

По-рано Министерството на културата обяви официално резултатите от конкурса за кандидати да оглавят Народния театър, според който Василев е на челна позиция. На второ място е останал режисьорът Бойко Богданов. Донкин и актьорът Сава Драгунчев изобщо не са били класирани.

Министър Атанас Атанасов обаче обяви, че не е подписал протокола за назначаването на Василев заради съмнения за нередности при провеждането на конкурса.

По думите му един от кандидатите е бил в нетрезво състояние, а един от членовете на комисията е напуснал преди края на конкурса. Затова беше разпоредена проверка.