Кметицата на Бисер Златка Вълкова съобщи по обед, че трима мъже в селото са починали, предаде БТА. По-късно от МВР уточниха, че загиналите в Бисер са четирима, заради наводненията в Хасковско са общо осем.

Жител на харманлийското село Лешниково пък е починал при вида на наводнената си къща и удавените животни. По думите на кметския наместник Милена Павлова човекът е получил инфаркт или инсулт.

От МВР съобщиха, че на телефон 112 е постъпила информация за двама жители на близкото с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че автомобилът е на родителите му.
В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. Издирва се мъжът.

По данни от местните власти в бедстващия район живеят около 800 души.

Бедствието в Бисер
12 души от село Бисер са в болница с измръзвания. Към обед спасителите успяха да евакуират над 50 души. БЧК им оказва помощ, те са настанени в помещения на болницата и старчески дом. Предоставени са одеала, топли напитки и закуски.

Кметицата разказа как е започнало наводнението в Бисер. Всичко станало много бързо, опитала да предупреди съселяните си и в това време водите придошли.
"Аз не мога да изляза от къщи. Падат къщи, всичко пада", каза Вълкова. Около 15 къщи и постройки са рухнали, има много удавени животни.

Сутринта кметът на Харманли Михаил Лисков разказа, че по къщите е имало блокирани хора, а 90% от селото е било залято от вода, която на места достигнала 2,5 метра.
"Селото беше залято внезапно за 15 минути. Водата е започнала да се оттегля от моста към 7.30 часа", добави Лисков.

Под вода на места се оказаха целите първи етажи на къщите, разказа за Дарик радио Живко Касабов от Гражданска защита. Властите посъветваха хората да се качат на най-високото възможно място,  да запазят спокойствие и да изчакат помощ.

Пред БНТ жители на селото разказаха, че водата е носила коли, животни и дървета по улиците.
"Ние сме на втория етаж на къщата ни и водата вече влиза там. Виждам, че всички къщи около нас са наводнени. На покрива на съседната къща има качени малки деца", казаха по телефона по-рано сутринта пред bTV семейство Вутови от Бисер.

Между селата Стойково и Брягово се е повишило рязко нивото на водата, която е заляла пътя, съобщиха от МВР. Във водата е затънал лек автомобил с двама души. Цветан Цветанов заяви, че двамата са се качили върху капака на колата и са били евакуирани с хеликоптер.

Премиерът Бойко Борисов, който отиде в селото, коментира, че изпратените от армията хеликоптери стават само за пустинята и могат да паднат
По нареждане на премиера спасителните операции ще ръководи лично вътрешният министър Цветан Цветанов, за селото спешно замина и земеделският министър Мирослав Найденов.

Спасителните сили
От МВР съобщиха, че в зоната на бедствието са концентрирани 6 БТР-а и 5 камиона ЗИЛ-131 от състава на Дирекция “Специализирани полицейски сили”, водолазни екипи, 16 спасителни екипи от 60 души и 16 товарни автомобила, полицейски сили за въвеждане на допълнителна организация на движението и охрана на обществения ред.
От състава на българската армия са включени 4 мостопоставача и 2 вертолета, както и два спасителни модула.

Язовир "Иваново" е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена. Отговорността за поддръжката на язовира е изцяло на общината, съобщи в интервю за Дарик изпълнителният директор на дружеството с държавно участие "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов.

Задействан е Националният план за защита при наводнения за областите Хасково, Смолян, Кърджали и Стара Загора.

Заради свлачище локомотивът на международния влак Белград-Истанбул дерайлира тази нощ до Симеоновград.