С безпрецедентни мерки за здравна сигурност на депутатите заради коронавируса започна работа Народното събрание.

Медиите отразяват пленарните заседания от зала "Запад" и в пресклуба до нея, като са осигурени същите условия както в пресгалерията, където бяха местата на репортерите.

Мерките са временни, пише в раздадени указания преди началото на днешното заседание.

Председателят на НС Цвета Караянчева лично се увери дали медиите имат добри условия за работа. Важно е да бъдете осигурени, да можете да си вършите работа, каза тя.

Мерките ограничават временно движението по кулоарите, а изявления и брифинги от трибунката в парламентарните коридори временно няма да има. Коментари от политици ще може да се вземат след съгласуване с PR на съответните групи и пред зала "Запад".

Снимка: БТА

Фоторепортерите и операторите ще могат да заснемат от галериите за журналисти в дъното на пленарната зала и от балкона на НС. Включванията на живо за обедните новинарски емисии ще могат да се осъществяват в Южното фоайе.

Снимка: БТА

Журналистите ще могат да посещават клуба на народния представител за кафе, напитка или сандвич между 9.00 - 9.30 часа, а бюфета - след 13.30 ч. В зала "Запад" е поставена кафе машина.

Снимка: БТА

Пред всички врати към пленарната зала са поставени дезинфектанти. Охраната е с ръкавици.

"Ще предам на ръководството на Народното събрание недоволството и възмущението на всички журалисти и желанието им те да се движат свободно в кулоарите", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова на брифинг, предаде "Фокус".

Тя уточни, че темата ще се обсъди на председателски съвет и обясни, че това не е еднолично решение на ГЕРБ, а е взето именно от председателския съвет.

"Усещам леко напрежение сред вас. Ситуацията е нова, но се надявам да намерим оптималния вариант вие да вършите своята работа и в същото време да има гаранция за предпазване, защото тези мерки не са защита на народните представители, а и са за ваша сигурност. Надявам се да проявите разбиране. Ако има проблеми, те ще се решават, но в ситуацията, в която се намираме, трябва да преодоляваме и личните си недоволства и да подхождаме солидарно, координирано и дисциплиниран", обърна се д-р Дариткова към журналистите.

Според Нигяр Джафер от ДПС действията са адекватни и в синхрон с предписанията на Националния оперативен щаб. Тя обаче е на мнение, че част от тях може да бъде оспорена. Зам.-председателят на НС не смята, че народните представители са от най-застрашената група. Много по-сериозно внимание трябва да се обърне на медицинските специалисти, които работят на терен с хора, те максимално трябва да се осигурят с предпазни средства, посъветва Джафер.

По отношение ограничаване на посещенията в НС, дезинфекцията, мерките са правилни, защото има дни, когато в НС идват над две хиляди посетители, убедена е тя.

Като абсурдни определи мерките Александър Сиди /"Обединени патриоти"/ в коментар пред журналисти.

"Коронавирусът се разпространява от медиите и, може би, това е причината да ви изолират...

Най-добрият начин за предпазване от коронавируса е да си спрем телевизора. Единствено с хумор трябва да гледаме, смятам, че паниката е излишна, надявам се хората да спрат да се подават, добави депутатът.

Той отбеляза, че не разбира мерките в парламента, не са необходими термокамери в сградата и е по-добре пари да се дават за термокамери за училищата и детските градини.

Колегата му и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Валентин Касабов обаче посочи, че в НС трябва да има термокамери, а на правителството е задача да осигури такива за училищата. По думите му, решението за ограниченията спрямо медиите в НС е на ГЕРБ.

Георги Михайлов от БСП смята, че прекалено много шум се вдига около тази инфекция. Вземат се предпазни мерки, да видим ефекта от тях, как се разраства ситуацията с коронавируса, коментира той. По думите му, не бива да се създава допълнително напрежение сред хората.

В началото на днешното заседание депутатите отхвърлиха предложението на левицата в седмичната програма да влезе законът за възрастните хора, внесен от БСП.

Парламентът започна работа с проект на Годишна работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз през 2020 г.

Снимка: БТА

Вчера журналистите бяха изненадани от извънредни мерки за сигурност в Министерския съвет. Лекар посрещаше всеки, който влиза в сградата на правителството, и мереше температурата му, задължително бе и поставянето на маски. Обявено бе, че това е тренировка при реална епидемия в столицата.

Днес подобни мерки се прилагат вече във всички министерства.