Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков съобщи, че средствата за програма "Благотворителност" тази година са изцяло европейски, предаде БТА.
Единствено разходите за ДДС върху стойността на доставяните продукти са за сметка на националния бюджет, отбеляза той.

Всяка година кръгът на хората, които имат право на помощ по програмата, се разширява. Така броят на българите, които ще получат безплатни храни надхвърли 331 000 души. През 2012 г. хранителни помощи са получили 308 000 души.

От Фонд "земеделие" уточниха, че договорите за доставка до складовете на БЧК в цялата страна на 10 вида хранителни продукти са сключени след обществена поръчка.
Нуждаещите се хора ще получат пакети с брашно, захар, олио, обикновени вафли, леща, плодов конфитюр, картофено пюре, пчелен мед, ориз и зрял фасул.

За да няма съмнения в качеството на продуктите, още в тръжната документация при провеждане на обществената поръчка бяха заложени спецификации, базирани на БДС стандарти за гарантирано качество.

Друго специфично изискване е продуктите да бъдат със задължителен произход от ЕС и достатъчен срок на годност. Доставките са под контрола на Агенцията по безопасност на храните.

Миналата година в складове на БЧК в Добрич и Плевен бяха открити 50 тона заразен с гъгрици боб, който е трябвало да бъде раздаден на 308 000 социално слаби граждани по програма "Благотворителност".
Бобът бе внесен от Аржентина от фирмата на общинския съветник от община "Родопи" Георги Цанков. Самият той обяви, че подозира атака срещу него от конкурентни фирми.