Граждани на 5 държави има сред 10-те души, заразени с новия коронавирус на круизен кораб. Плавателното средство "Даймънд принсес" е пуснало котва край бреговете на Япония. Пасажерите с положителни тестове за наличие на коронавируса са били отведени с лодки на бреговата охрана до брега и хоспитализирани. Състоянието им се оценява като нормално, съобщават ТАСС и БТА.

Според сайта на компанията оператор "Принсес крузис", потвърдени са диагнозите на трима японци, трима китайци, двама австралийци, един гражданин на САЩ и един - на Филипините. 

Японското здравно министерство съобщи, че на кораба има граждани на близо 50 страни, без да уточни кои са те. Общо пасажерите са около 3700 души. 

Корабът е отплавал от Йокохама на 20 януари и се е върнал на 3 февруари. Сред пътниците е имало китайски гражданин, у когото е бил открит коронавирусът. Той е слязъл на 25 януари в Хонконг.

Лекарите идентифицирали 273 души, които или са имали контакт с него и след това са проявили симптоми на пневмония.

10-те заразени са установени при излизането на резултати на анализите на първите 31 пасажери. Очакват се резултатите и на останалите. 

Карантината на закотвения кораб ще продължи 14 дни, броени от 5 февруари. На пътниците е препоръчано да останат в каютите си. Персоналът им доставя храна и вода.

Японското външно министерство уведоми руското посолство в Токио, че 24 граждани на Руската федерация са на борда на круизния кораб "Даймънд принсес". По-рано бе съобщено за двама руснаци на борда на кораба.

Хонконг налага задължителна карантина на всички посетители от континентален Китай.

Това не е първия случай, в който има съмнения за зараза на круизен кораб. Преди седмица италиански круизен кораб бе блокиран на пристанище Чивитавекия, близо до столицата Рим.

Близо 6000 човека бяха принудени да останат на борда на плавателния съд заради съмнения, че 54-годишна жена от Макао и спътникът й са болни. Двойката пристигнала в Милано на 25 януари с полет от Хонконг и вчера се качила на круизния кораб. В крайна сметка се оказа, че няма заразени с коронавирус.