Д-р Петър Колев – водещ отоларинголог в МБАЛ ВИТА, отговаря на въпроси, свързани с иновативното лечение

  1. В кои случаи имаме затруднено носно дишане и от какво е предизвикано?

Периодичните хреми и честото използване на капки за нос, постоянните алергични и неалергични хреми водят до набъбване на лигавицата, както и на носните раковини. Раковините набъбват трайно и водят до постоянно запушен нос. Когато лигавицата набъбне, дишането през носа се осъществява трудно. Когато носът е запушен, пациентите използват капки за нос, които водят до трайно увеличение на отока (медикаментозен ринит). И тогава имаме проблем...

  1. Защо радиочестотната хирургия е по-добър метод за лечение на затрудненото носно дишане и хъркането?

В миналото и до ден днешен на много места се използваше хирургическо изрязване на раковините и на лигавицата с електрокаутер, което травмираше структурите на носа. Радиочестотната хирургия, съкратено РТК (Радиотермокоагулация), е най-модерен и щадящ метод за лечението на затрудненото носно дишане и хъркането. При РТК с апликатор се обработват носните раковини подлигавично, без засягане на физиологичните и анатомичните структури на носа. При хъркане следващ етап е обработката на мекото небце и корена на езика.

  1. Какво означава радиочестотна хирургия /РТК/ и защо във ВИТА решихте да използвате този вид лечение?

При този метод не се третира самата лигавица, а подлигавичното пространство. Принципът на РТК е използването на високочестотна (радио) вълна, водеща до загряване на тъканите (носни раковини и меко небце) и последваща коагулация (изгаряне при ниска температура, водеща до трайно придърпване на лигавицата към костта, осигуряващо свободно носно дишане) с помощта на тънък електрод. Процедурата е най-малко инвазивната методика за лечение на затрудненото носно дишане. След нея пациентът може веднага да се върне към обичайния си ритъм на живот.

  1. Колко време трае операцията и остава ли се в болницата след нея?

Краткото време за извършване на процедурата е около 10 минути, без болка и с постигане на оптимални резултати. Не се налага хоспитализация. Двадесет минути след манипулацията пациентът може да се върне към ежедневието си.

  1. С упойка ли се работи?

Процедурата се извършва под местна анестезия (упойка). По желание на пациента може да бъде приложена и венозна анастезия, но и в двата случая не се налага болнично лечение.

  1. Колко процедури са нужни за успешно лечение?

РТК процедурата гарантира над 80% подобрение в състоянието на пациента. В повечето случаи за успешното решаване на проблема е достатъчна една процедура. В малък процент от пациентите се налага повтаряне на процедурата до един месец.

  1. Резултатът от лечението запазва ли се до края на живота?

Ако основната причина за затрудненото носно дишане е добре диагностицирана от лекуващия лекар и няма допълнителни във времето заболявания, с използването на РТК положителният резултат се запазва до края на живота.

  1. Има ли риск от усложнения при работа с този метод и какви са те?

Намесата с РТК не води до усложнения. След РТК се налага минимум двуседмично наблюдение на пациента и е възможно в този период да има остатъчно затруднено носно дишане, поради лек оток от самата манипулация, както и повишена секреция. Това налага почистване на носа с две или три контролни проследявания. След една такава манипулация резултатите са впечатляващи.

  1. Къде може да си запишем час за преглед и консултация?

Аз и моите колеги във ВИТА сме на разположение на всички, които имат въпроси или искат да се запишат за преглед или манипулация с новата технология. Просто се свържете с нас чрез телефоните на регистратура в двете Бази на ВИТА:

ВИТА База 1 - ул. Драговица №9, (02) 960 49 50

ВИТА База 2 - ул. Филип Кутев №10, (02) 45 22 000