"Блокираното с палатки от протестиращи кръстовище пред сградата на община Варна е освободено рано тази сутрин", съобщи комисар Илиян Илиев - началник отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР, цитиран от Darik News.

Вижте снимки

Той обясни, че поради нарушаване на обществения ред на кръстовището се е провела специализирана полицейска операция тази сутрин за възстановяването на обществения ред. На място полицаите са установили 17 лица, на които е разпоредено да преместят палатките и да напуснат кръстовището, за да може да бъде възстановено движението и общественият ред на това място.

По думите на Илиев, те са съдействали напълно и сами са преместили палатките от кръстовището, за което им благодари.

"Двама от протестиращите не пожелаха да изпълнят разпореждането и да се преместят и бяха задържани и отведени в първо РПУ, където им бяха съставени актове по Закона за движение по пътищата и по закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане", каза още комисар Илиев.

Те са предупредени да не нарушават обществения ред, след което са освободени. Той уточни, че при задържането те не са оказали съпротива и срещу тях не е използвана физическа сила.

"Районът в момента се охранява, а гражданите са преместили палатките си на място до общината, за което на 15 юли е подадено заявление за провеждане на протест. Те подадоха заявление за това място и в момента палатките са им там", каза комисарят.

В отговор на въпрос как ще се действа, ако след 18:00 часа отново бъде блокирано кръстовището, Илиев посочи, че протестиращите ще бъдат отново предупредени и спрямо тези, които не желаят за изпълнят разпореждането, ще бъдат взети същите мерки като тази сутрин.

Комисарят допълни, че часът за полицейската акция е избран, защото по това време ще има най-малко напрежение и уточни, че полицията също не желае да се създава допълнително напрежение.