"Възможно е да се изгради групов имунитет срещу COVID-19, но е необходимо търпение. Не се знае точно кога това ще се случи”, това заяви началникът на специализираното отделение на Втора МБАЛ в София - д-р Бросек Халил, пред Нова телевизия.

„Има втора вълна на заболели. Това обяснява повишения брой на заразени през последните дни. Мерките започнаха да се отпускат, разрешиха се баловете, както и събирането на публика на футболните мачове и заради това се наблюдават повече заразени”, отбеляза той.

„През нашето отделение са минали около 100 пациенти. Постоянно сме в инфекциозното отделение. В момента при нас има 10 потвърдени случая на COVID-19. Имахме тежки случаи, но, слава Богу, нещата потръгнаха добре”, добави д-р Халил.

По думите му за една година човек може да се разболее 4 пъти от коронавируса, защото имунитетът действа само 3 месеца. Още през септември в столичната Втора градска е имало 3-4 случая на заболели от коронавирусната инфекция, но тогава лекарите не са знаели за заразата.

Лекарят обясни, че приемът на витамин C при коронавирус е забранен. Причината е, че този витамин помага за съсирване на кръвта, а при заболяването често се образуват тромби. Имало ползи от витамин D, но минимални.

Инфекцията е опасна и за тези, които я прекарват безсимптомно, защото те не образуват антитела, подчерта д-р Халил.