Близо 100 хил. души излязоха на демонстрация в Прага с искане за оставката на чешкия премиер Андрей Бабиш, съобщава БТА. Това е най-голямата демонстрация в Прага след падането на комунизма, обобщават международните журналисти, които са на мястото на събитието. Бабиш е подозиран в измама с европейски субсидии и конфликт на интереси, става ясно от проект за доклад на Европейската комисия.

"Андрей Бабиш всяка седмица ни дава по още една причина да излезем на демонстрация. Дойде ни до гуша", заяви заместник-председателят на неправителствената организация "Милион моменти за демокрация" Бенямин Рол. 

 "Не е нормално човек, който се намира в подобен конфликт на интереси и чиито лични проблеми вредят на цялата страна, да продължава да е министър-председател", каза пред събралото се множество председателят на неправителствената организация Микулаш Минар.

Протестите в Чехия започнаха в края на април. Те са насочени и срещу  срещу министъра на правосъдието Марие Бенешова, която според демонстрантите, цели да възпрепятства съдебния процес срещу премиера. Според проекта за доклад на Европейската комисия, цитати от който се появиха в чешки медии, Бабиш продължава да получава дивиденти от компанията Агроферт, основана от него и от чието управление той официално се оттегли през 2017 г. От документа става ясно, че Брюксел иска от Чехия възстановяването на 17.4 милиона евро.

Снимка: БТА/AP

Окончателният вариант на доклада ще бъде изготвен през идните месеци, като се отчете и позицията на Прага. 64-годишният Бабиш настоятелно отрича да е в конфликт на интереси. "Този доклад е атака срещу Чехия. Европейските чиновници ненавиждат чешките закони", каза днес Бабиш в реч пред чешкия парламент.