Старт на изграждането на второто платно на пътя даде днес министърът на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Инвестицията е в размер на близо 21 500 000 лева от националния бюджет.

Днес не просто е щастлив ден за тази област, за туризма по нашето Черноморие, но и за цяла България. Днешният петък, 13-и, ще бъде фатален за задръстванията и пътно-транспортните произшествия при преминаването между Бургас и Слънчев бряг. От наша страна ще осъществим необходимия контрол, заяви министър Нанков.

Той изрази очакване пътят да бъде завършен и пуснат в експлоатация преди началото на летния туристически сезон през следващата година.

Министърът връчи разрешението за строеж за обекта на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов.

Регионалният министър благодари на кмета на Поморие Иван Алексиев за съдействието при провеждането на отчуждаването за земите по трасето на бъдещия обходен път на града, който ще се забави заради намерените археологически находки и необходимите проучвания.

Ако сметнем и двата обходни пътя, ни остават общо 18 км, за да направим четирилентовия път, обясни Нанков. Той каза още, че не може да бъде предвидено кога строителството на пътя между Бургас и Слънчев бряг ще завърши, заради отчужденията, които зависят от съдебните процедури.

Първокласният път Бургас - Слънчев бряг е от изключително значение за региона, като трафикът по него е интензивен целогодишно. Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на Поморие. Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг "Ахелой".

Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по "НАТУРА 2000". След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път Слънчев бряг - Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение.

Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. За изпълнение на мерките, свързани с опазването на околната среда, е предвидено изграждането но водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг "Ахелой" и в близост до хотелските комплекси.

По договор срокът за изпълнение на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за проектиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при добри метеорологични условия второто платно между Поморие и Ахелой да е завършено в средата на 2018 г.