Над лимитната дейност ще бъде заплащана близо месец след отчитането й, като преди това ще бъде проверявана, допълни той, цитиран от БТА.

Определянето на бюджетите на лечебните заведения всеки месец ще влезе в сила от 1 април, като всеки месец ще се определят бюджетите за следващия.

"Целта на промяната е да може да се прави анализ на изпълнението на болничната помощ и лекарствата по региони и там, където има освободени средства, ще бъдат прехвърляни другаде", обясни д-р Пенков.

По думите му така средствата ще бъдат разпределяни по-правилно.

По-късно днес предстои среща на представителите на Надзорния съвет и управителя на Националната здравноосигурителна каса с премиера Пламен Орешарски.

Д-р Пенков уточни, че по време на срещата ще бъдат представени и обсъдени разходите на НЗОК, рисковете и мерките, чрез които бюджетът на касата може да бъде направен устойчив.

В началото на март здравният министър Таня Андреева заяви, че бюджетите на болниците може да бъдат намалени с 20 процента, като личното й мнение било, че трябва да се намалят средствата, отделяни от Здравната каса за лекарства и медицински изделия и да се увеличат средствата за медицински дейности.

Вчера от ГЕРБ изразиха притеснения относно очертаващия се дефицит на НЗОК и наполовина изхарчения резерв на касата. От партията се опасяват от липса на средства в здравната система след средата на годината. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че по последни разчети от Надзорния съвет на НЗОК дефицитът е между 150 млн. и 300 млн. лева, в същото време резервът е 136 млн. лева.