Тя посочи, че тази информация е била коментирана по време на среща между нея и управителя на НЗОК Румяна Тодорова, предаде БНТ.

Ще се определят лимити за обем дейност на лечебните заведения, но все още няма яснота, допълни здравният министър.

Темата ще се обсъди на заседание на надзорния съвет на Здравната каса следващата седмица.

Министър Таня Андреева сподели личното си мнение, че трябва да се намалят средствата, отделяни от Здравната каса за лекарства и медицински изделия и да се увеличат средствата за медицински дейности.

От Лекарския съюз се обявиха против готвената мярка и не изключиха възможността, ако тя се реализира, да излязат на протест. От съсловната организация смятат, че дефицитът на Здравната каса още към средата на тази година ще е от порядъка на 200 - 250 млн. лева.

От Лекарския съюз обявиха, че са съгласни да се въведе по-строг контрол и болниците, които са усвоили неправомерно средства да бъдат санкционирани. Категорично обаче не сме съгласни за свършена работа да не се плати на болниците, посочи заместник-председателят на организацията д-р Юлиан Йорданов, цитиран от Дарик.

Андреева допълни, че голям брой от държавните и общинските болници в страна са декапитализирани и основният проблем е свързан с тяхното спасяване. Тези болници страдали най-много в районите, в които са жизнено необходими, защото в тези райони основният им източник на финансиране била Здравната каса.