От партията се опасяват от липса на средства в здравната система след средата на годината.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че по последни разчети от Надзорния съвет на НЗОК дефицитът е между 150 млн. и 300 млн. лева, в същото време резервът е 136 млн. лева. "Очевидно има много сериозен проблем в НЗОК, а управляващите отново предлагат различни екзотични идеи за решаването му", коментира той.

Депутатът Десислава Атанасова също изтъкна, че очевидно се очертава сериозен дефицит във финансирането на НЗОК.

"На фона на тази страшна картина и на фактите, че вече наполовина е изхарчен резервът на Здравната каса, ако продължава по същия начин, ще се окаже, че вероятно през второто шестмесечие на годината няма да има средства в системата на здравеопазването", коментира Десислава Атанасова.

Тя алармира и за предложенията на министъра на здравеопазването Таня Андреева да бъде закрит Националният съвет по цени и реинбурсиране.

Атанасова посочи, че Националният съвет е постигнал намаляване на над 850 лекарствени продукта и за една година функциониране е спестил 27 млн. лева на НЗОК.

Десислава Атанасова информира и че ПГ на ГЕРБ e внесла искане в Конституционния съд за отмяна на член 217в от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Тя обясни, че този текст освен че задължава търговците на едро да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за планиран паралелен износ на лекарствени продукти за страни в рамките на ЕС, поставя и условия изпълнителният директор на Агенцията да им разреши или да им откаже.

По този начин умишлено се създават практики, които биха могли да бъдат наречени корупционни, смятат от ГЕРБ.