Артериалната хипертония или познатото "високо кръвно" е една от най-често срещаните медицински състояния. Тя се причинява от трайно повишаване на налягането на кръвта в артериите, което кара сърцето да изразходва повече енергия, за да осъществява циркулацията и това го изтощава.

Нелекувана, хипертонията може да доведе до сериозни усложнения и тежки заболявания на сърцето, бъбреците, белия дроб и кръвоносната система и да предизвика животозастрашаващи състояния като инфаркт, инсулт, аневризма и сърдечна недостатъчност.

В зависимост от симптомите хипертонията се дели на първична (есенциална) и вторична. При първичната хипертония, която засяга 90-95% от болните, не се наблюдава ясна причина, породена от органова увреда. Но при останалите до 10% тя е следствие на нарушение във функциите на бъбреците, сърцето, ендокринната система или самите артерии. Това е вторична хипертония.

Какво е характерно за бъбречната (реноваскуларна) хипертония?

Нарушение във функцията на бъбреците, породено от стеснение (стеноза) или запушване на бъбречните артерии, е най-честата причина за бъбречната хипертония. Тя може да е породена от нелекувана първична хипертония, която вторично уврежда съдовете, водещи към бъбрека, а те - функцията на двата органа. Когато бъбреците не работят нормално се натрупват излишни течности и отпадни продукти в кръвния поток, които независимо повишават артериалното налягане, увреждайки допълнително бъбреците - порочен кръг, който много често слива първопричината и следствието в едно.

Друга причина може да бъде хронично бъбречно заболяване, както и бъбречно усложнение на захарния диабет. Сред диагнозите, имащи отношение към бъбречната хипертония са гломерулонефрит, пиелонефрит, уролитиаза (камъни в бъбреците), кистозни и туморни образования в бъбреците.

Обикновено вторичната бъбречна хипертония се проявява в млада възраст, след 18г, при лица с вродена патология на пикочната система. Другата група пациенти са във възрастта над 65-70 години, когато функцията на бъбрека естествено отслабва и има налична първична хипертония.

Но как да разберем дали имаме бъбречно заболяване, което причинява хипертонията?

Когато няма поставена диагноза за бъбречно заболяване, обикновено при хипертония се изписва моно- или комбинирана терапия. Най-честият признак за вторична хипертония е когато тези медикаменти имат нулев или много слаб ефект спрямо високото артериално налягане. Това обикновено е най-честият показател за бъбречна хипертония с подлежаща увреда на бъбреците или техните артерии.

Друга "следа", която може да ни наведе на мисълта за бъбречна хипертония, е рязкото покачване на артериалното налягане с висока стойност на диастолата (долната граница).

Промяна в честотата на уриниране и количеството отделена урина, цвета й и състава също могат да наведат на мисълта за проблеми с бъбреците, въпреки че същите признаци могат да присъстват и при нормална бъбречна функция при прием на определени храни, медикаменти или при увеличаване или намаляване приема на течности. Тези особености се превръщат в симптоми, когато има и други данни за бъбречна увреда или когато продължат дълго време, без да има логично обяснение за това.

Болките и тежестта в лумбалната област (областта на кръста), комбинирани с някои от горепосочените симптоми, могат да са белег за бъбречна хипертония.

Оточност в лицето или в пръстите на крайниците са друг чест симптом за бъбречна хипертония, както и силно изявени торбички под очите.

Защо е важна диагностиката за бъбречна хипертония?

При налична хипертония и някои от посочените симптоми, пациентът трябва да посети специалист, защото част от лекарствата за първична хипертония, които приема за хипертонията, могат допълнително да увредят функцията на бъбреците. За ренална хипертония се използва различна група лекарства, които имат щадяща бъбреците функция и са ефективни при регулирането на артериалното налягане. Изследванията най-често включват изследване на кръвта и урината, както и ултразвуково изследване.

Какви храни понижаване артериалното налягане при бъбречна хипертония?

Много често, когато бъбреците нямат увреда, хипертонията може да се лекува с балансирано и съобразено с бъбречното здраве хранене. Асоциацията по хипертония препоръчва да се ядат: нискомаслени млечни продукти, плодове, риба, зеленчуци, пълнозърнести продукти, бобови растения и ядки, птиче месо.

Трябва да се ограничат или изцяло да се спрат от консумация добавената захар, бялото брашно и захарните продукти, солта и содата, наситените мазнини и червеното месо.

Регулирането на телесното тегло и прекратяване на тютюнопушенето са мерки, които имат благоприятен ефект върху всички органи и системи, но са особено важни за здравето на кръвоносната система.