Ръководството на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) внесе днес в администрацията на президента Румен Радев писмо с искане за налагане на вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда. Той беше приет на второ четене от Народното събрание на 19 юни 2019 г., като законодателна инициатива на депутата от ПГ "Обединени патриоти" и председател на НФСБ Валери Симеонов.

Всички снимки вижте тук >>

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), заяви:

"През лятото хората излизат след 21:00 часа, тоест това е невъзможно вече, защото в 23:00 ч. всичко трябва да е приключило. Тук не става въпрос за музика, а за работа на открито. Това автоматично прави всички граждани, седнали навън в заведение през лятото, нарушители".

Алибегов допълни, че малкият и среден бизнес ще понесат целия негативизъм и от страна на клиенти, и от финансови загуби:

"Не знаем до каква степен ще бъдат загубите, но предполагаме, че ще има фалити. Този закон е от 80-те години, те не направиха нищо ново - децибелите не са пипнати."

Внасянето на писмото до президента Румен Радев беше подкрепено от представители на бранша, които заявиха, че няма да се примирят със закон, който ще лиши хиляди честно работещи българи от препитание и ще доведе до рязък спад на приходите от заведенията, но също и от туризма като цяло.

Мотивите на Българската асоциация на заведенията за исканото вето са свързани с факта, че законът прави невъзможно функционирането на цели отрасли от българската икономиката, свързани със свободното време, музикалния бранш и туризма. Ограничават се правата и се подлага на регулация личният живот на гражданите, тъй като самият закон, както и съпътстващата го наредба, са морално остарели и несъобразени със съвременния начин на живот.

"Ресурсът на Министерство на вътрешните работи в изпълнение на този закон също ще бъде използван не за приоритети като борбата с престъпността, а за проверка на често неоснователни сигнали за шум. Законът важи за всички обекти, без значение дали са бар, нощен клуб, ресторант, кафене или закусвалня. След 23 ч. няма да се допуска абсолютно никакъв шум на открито, като нивата на шума, регламентираните допустими децибели, са абсурдно ниски. Липсва и конкретно райониране и определяне на зони, в които да е позволено по-високо ниво на шума. Законът ще важи както за собствениците и управителите, така и за клиентите, които вече също могат да бъдат глобявани", обясняват от Българската асоциация на заведенията.

"За нас това е бизнес, който трябва да защитим. Бизнес, изграждан с години къртовски труд и лишения. Бизнес, осигуряващ работа на хиляди сервитьори, готвачи, бармани, музиканти, диджеи, танцьори, доставчици, дистрибутори, пивовари, хотелиери, тур оператори, шофьори на таксита и т.н.", допълват от ръководството на Българската асоциация на заведенията и са категорични, че разчитат на подкрепата на Румен Радев за налагането на вето върху този пагубен за българския бизнес и туризъм закон.

В противен случай, въпреки че е разгарът на летния сезон и това ще им донесе значителни загуби, БАЗ ще призове своите членове към протестни действия.