"Няма да сме тихи" - това е лозунгът на мащабен протест, който готвят от Асоциацията на заведенията в България. Причината за масовото недоволство е новият закон, с който се регулира работното време на увеселителните места по Черноморието и в останалите градове у нас. Според него, те трябва да затварят в 22.30 часа. 

"В България веселбите, празненствата, концертите и танците вече са забранени!", негодуват собствениците на заведения и техния персонал след приемането на новия Закон за защита от шума. Той бе приет на 20.06.2019 г. и посрещнат с масова критика, а от асоциацията алармираха, че от неговото прилагане ще последват големи икономически загуби за целия туристически сектор.

"Ще се легитимира приемането на закони без да се прави предварителна оценка на въздействието им и най-вече се нарушава нормалната логика на живота на хората в България. Българската асоциация на заведенията работи за увеличаване на щастливите хора в България, не на усещането за нещастие. Затова на 27 юни 2019 г. от 15 часа ще бъдем пред сградата на Президентството, където ръководството на БАЗ ще внесе писмо с искане Президентът да наложи вето на приетия закон за защита от шума. Надяваме се той да оцени колко много проблеми създава, а не премахва този закон", аргументират се недоволните. Те призовават да бъдат подкрепени, за да "не може държавата да ви казва кога да спрете, да се усмихвате, да се веселите или да пеете"

"Ние от БАЗ няма да бъдем тихи и послушни. Каним Ви да се присъедините към нас за да можем последователно да защитим интересите на бизнеса и хората, които работят в него! Не! Няма да сме тихи! Няма да се примирим със закон, който ще лиши хиляди честно работещи българи от препитание! Ще прогони и малкото останали туристи от Черноморието ни!", категорични са от бранша. 

Законът важи за всички обекти без значение бар, нощен клуб, ресторант, кафене или закусвалня. След 23ч няма да се допуска абсолютно никакъв шум на открито. Ще важи както и за собствениците и управителите, така и за клиентите. Според БАЗ това е пореден опит да се регулира личния живот на хората и начина, по който си прекарват свободното време. 

"За нас това е бизнес, който трябва да защитим. Бизнес, изграждан с години къртовски труд и лишения. Бизнес осигуряващ работа на хиляди сервитьори, готвачи, бармани, музиканти, диджеи, танцьори, доставчици, дистрибутори, рекламни агенции, пивовари, шофьори на таксита и т.н.", казват още организаторите на протеста. Те ще поискат вето от президента Румен Радев, а исканията им ще бъдат внесени на 27 юни в президентството. 

Веднага след протеста срещу Закона за забрана на шума ще започне и втори протест - отново пред сградата на президентството. В 18.30 екоактивисти отново ще потърсят Радев, който вече наложи вето върху Закона за Черноморието. 

"Идва ред да разберем отново, на кого служат депутатите и ще бъде ли потъпкан обществения интерес. Излизаме в защита на Черноморието и спиране на обезобразяването му. Излизаме в защита на конституционните ни права и безценната ни природа", казват екоактивистите.