Доган не бил открит, за да му бъде връчена призовка. Той пак е изпратил болничен лист, че не може да се яви на заседанието поради заболяване, предаде "Фокус".

Съдът изиска пълната медицинска документация за здравословното му състояние, за да прецени дали Ахмед Доган може да се яви в съдебната зала.

Доган е основен свидетел по процеса. Два пъти вече той не се яви в съдебната зала, като втория път представи също болничен лист.

Не дойде и лидерът на ДПС Лютви Местан, който също трябваше да бъде разпитан като свидетел. На адреса му е открит непълнолетният му син, а в централата на ДПС лицата са отказали да вземат призовката.

По време на съдебното заседание Местан бе в пленарната зала, където депутатите дебатират по втория вот на недоверие за регионалната политика на кабинета "Орешарски".

На въпрос от журналисти дали ще се яви по делото за нападението над Ахмед Доган, Местан отговори: Не съм получил призовка. Ако бъда призован, ще се явя”.

На заседанието се яви като свидетел бившият градски прокурор Николай Кокинов.

Пред магистратите той каза, че след конференцията на ДПС през януари, когато е срещнал Октай, го е питал какво е искал да направи, а Енимехмедов му е отговорил: "Исках да го гръмна". 

Кокинов посочи още, че Енимехмедов е бил облян в кръв след побоя, нанесен му от делегатите и е имал нужда от спешна медицинска помощ.

Показанията на бившия прокурор бяха потвърдени от подсъдимия.

Друг разпитан бе Танер Али, който е бил делегат на конференцията и бе един от хората, нанасяли удари по Енимехмедов. Пред съда Али заяви, че е изпълнил гражданския си дълг, а е отишъл на сцената, за да помогне да бъде задържан нападателят.

"Вие как бихте реагирали, ако видите въоръжен човек”, отговори Танер Али на въпрос дали е било нужно Енимехмедов да бъде ритан и блъскан.

Али описа обстановката в залата като заяви, че никога няма да забрави писъците на жени и млади момичета "лягайте, ще ни убият".

В края на съдебното заседание адвокатката на Октай Енимехмедов поиска мярката му за неотклонение да бъде изменена в по-лека. Прокуратурата обаче се противопостави.

Съдът реши да остави подсъдимия в ареста
, защото има основание да се предположи, че може да извърши друго престъпление.

Вижте снимки
от нападението срещу Доган