След като първият вот - за провал в инвестиционната политика, очаквано беше отхвърлен, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани, че постоянно ще бъдат искани нови, по различни теми.

Тогава от ГЕРБ поискаха вот заради провал в регионалната политика. Утре в 13,20 часа той ще бъде гласуван, защото по закон това става 24 часа след дебатите, които приключиха днес по същото време след три часа спорове.

Борисов обаче вече съобщи, че се готвят да внесат трети вот на недоверие към правителството, като темата ще стане ясна в петък. На въпрос дали ще е за здравеопазването, бившият премиер отговори: "Ще дойде и за там време". 

Мая Манолова от БСП коментира, че ГЕРБ вече са карикатура на опозиция, защото е несериозно да обявиш линия на поведение вотове до дупка. 

В отговор Борисов заяви, че е по-добре да са карикатура на опозиция, отколкото като управляващи. 

"Превръщането на вота в парламентарно ежедневие означава смърт на вота на недоверие като най-силно оръжие на опозицията", коментира пък лидерът на ДПС Лютви Местан.

В пленарна зала за дебатите дойдоха освен Борисов и Местан и другите двама председатели на парламентарни групи - Сергей Станишев и Лютви Местан.

Лидерът на "Атака" се появи, след като късно снощи се е върнал от Виена. В австрийската столица той е имал среща с местната националистическа Партия на свободата. 

"Ние сме по-скоро коректив на това правителство, за всички е ясно, че не го подкрепяме, но ГЕРБ нямат сериозни аргументи за вот на недоверие в този сектор, затова няма да го подкрепим", заяви Сидеров.

Дойде и премиерът Пламен Орешарски, който бе посрещнат с викове "Оставка" от ГЕРБ, и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, срещу чието управление е вотът. 

Мотивите

От едно работещо Министерство на регионалното развитие и благоустройството се създадоха две неработещи, заяви бившият регионален министър и депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова. 

Според нея има провал при усвояването на средства от ЕС и цари пълен хаос при определяне на бенефициентите по програмата за селските райони.

"За да угодите на една-две общини, страдат останалите", каза още Павлова.

По думите й има провал и във ВиК сектора, а налице е само кадруване и смяна на кадри.

Орешарски ще издържи

Въпросът по-скоро е - ГЕРБ докога ще издържи, ние сме издръжливи - така премиерът отговори на журналисти докога кабинетът ще издържи на вотове на недоверие.

Само от уважение към гражданите, които подкрепят ГЕРБ, не бих разказвал нищо от впечатленията ми при първите ми срещи с премиерите по отношение на предната международна неизолация”, заяви Орешарски в коментар на думи на Бойко Борисов, че е в изолация и е бил само в Китай.

Още за дебатите четете тук.

Вижте снимки от парламента