30 нови случая са установени с положителен резултат за коронавирус, a общо вече имаме 142 заразени. Това стана ясно от традиционния сутрешен брифинг във ВМА на председателя на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"142 са вече случаите в България, от които трима пациенти са починали. Дублиране на имената се получава, когато се препотвърждават пробите на пациентите от една лаборатория в друга. Вчера обект на такова препотвърждаване бяха двама пациенти. 4 проби са потвърдени за пациенти, които са пролежали периода си в болница и се чака да бъдат освободени след две отрицателни проби. Двама не успяха да потвърдят отрицателни проби. Има един във ВМА, който е потвърден с две отрицателни проби и днес ще бъде освободен за 30-дневен болничен, който да бъде под формата на карантина, през което време няма да може да напуска дома си", посочи Мутафчийски.

"В Плевен първите двама, които бяга установени, вече са с отрицателни проби, т. е. имаме вече трима излекувани в България. Имаме разширяване на градовете с хора, дали положителни проби. Добрич има вече 4 случая, а Шумен - един. В Добрич това са контактни лица, които са поставени в домашни условия, а в Шумен е пациент, който е постъпил за лечение в Инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика и неговият епидемичен път е от Банско", каза още той.

От думите му стана ясно, че ззаразените мъже са с около 30% повече от жениет с коронавирус.

"84 са мъжете, а 58 са жените. Средната възраст е 42 години. Най-младият заразен е на 4 години, а най-възрастният е на 81 години. Трима са починали. Смъртността ни е 2,1%, но това не е с пълна достоверност", допълни Мутафчийски.