Гражданите се събраха за 12-а поредна вечер в центъра на столицата - с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. Протестиращите блокираха кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост. Някои от хората са седнали на пътя, четат книги, или си говорят. Протестиращ четеше на глас "Винету" на родители с малки деца, млади хора, велосипедисти.

Протестиращи блокираха движението пред Първо районно управление. По-рано днес там беше задържан бившият депутат Минчо Спасов за срок до 24 часа по закона за МВР. Неговите адвокати не са допуснати вътре, оплакаха се те пред bTV.

Задържането на Спасов Мая Манолова определи като опит да се сплаши протестът и каза, че ще останат там, докато той не бъде освободен. Все още няма яснота защо е задържан, защото първите адвокати, които влязоха, още не са излезли.

Софийският адвокатски съвет изпрати представители и ние мислим да направим адвокатска защита от много адвокати, които не може да побере Районното, заяви Татяна Дончева.

Движението в района е блокирано. Засилено е полицейското присъствие, включително и част от ръководството на СДВР е на място.

Съмненията за участие на Спасов в инцидента произтичат от видеозаписи от камерите в метростанцията "Софийски университет". Около обяд стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока "Младост". За няколко минути около 14:30 часа движението на влаковете беше спряно от протестиращите.

След задържане на двете лица, за които се разследва дали са съпричастни за временното спиране на метрото, стана ясно, че нямат повдигнати обвинения. Това каза главен разследващ полицай Николай Станчев от СДВР на извънреден брифинг в Първо районно управление в София.

Издирва трети човек, който има отношение към инцидента в метрото, но не се разкриха имена.

Утре ще стане ясно дали ще им бъдат повдигнати обвинения и какви ще са. Засега са арестувани за 24 часа.

Протестът днес започна рано сутринта и продължи тази вечер пред сградата на Народното събрание, където утре ще се гласува вотът на недоверие към Министерския съвет.

Засилено е полицейското присъствие в района. Затворен за движение на автомобили е периметърът около парламента.

Вчера организаторите на протеста - Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, обявиха, че от днес започва гражданско неподчинение и блокиране на ключови точки в цялата страна.

Припомняме, че по-рано протестиращите останаха по време на дебатите по вота на недоверие. Хората протестираха мирно, някои бяха седнали на паветата, други четяха книга, а трети играеха игри или просто разговаряха. Протестът тече под надслов "Окупация на Народното събрание. Всички вън".

Три кордона униформени застанаха между протестиращите и сградата на парламента, като в първата редица бяха полицаи с жилетки "антиконфликт".

Към депутатите в парламента и управляващите се обърнаха от неформалните организатори от триото Бабикян, Хаджигенов, Минеков.

Снимка: Булфото

"Трябва да приключи тази агония. Освен това е срамно управляващите да се държат по този начин. те трябва да разберат, че са нежелани, че трябва да напуснат веднага. На всяка цена. Естествено в тях за страховете за загубена власт, за потърсена отговорност, но трябва да се махат веднага", заяви проф. Велислав Минеков.

По обяд група от протестиращите за кратко спря метрото в посока Младост, след като задействали бутона за безопасност в станцията на Софийския университет.

А на площад Народно събрание се изви Дунавско хоро.

Снимка: Булфото

Малко след 18:00 часа към основния антиправителствен протест се присъедини и протест на организаторите на хазартни игри, които се обявиха срещу промените в Закона за хазарта.

Очевидно днешното мероприятие не се получи, ние искаме да правим всеки път различни неща, защото очакваме различни резултати. Днешното не се получи - продължаваме. Това каза пред bTV един от организаторите на протеста Николай Хаджигенов.

По думите му, гражданското неподчинение е законно.

"Всеки негов вид е вид мирен протест, така че е съвсем законно, тук няма спор. Купонът тече непрекъснато. Призовахме вчера гражданите да развихрят въображението си и да намери всеки своя форма за гражданско неподчинение - не се получи съвсем добре. Доколкото ние знаем, има две блокирания на пътища - едното е на пътя Варна - София, покрай Ловеч, и още едно, и това е. Всичко останало е това в София. Какво по-хубаво от това да решиш да направиш нещо самичък, с обществена подкрепа", каза Хаджигенов.

Той определи гражданския арест на главния прокурор като "добра закачка".

Снимка: Булфото

"От друга страна, това също е законно - чл. 12 от НК изрично предвижда такава норма, въпреки че това е правна екзотика. Ние може би няма да можем да го направим, но някой ден може би ще го направи някой униформен по законния ред с истинска заповед".

Хаджигенов беше категоричен, че не желаят диалог с управляващите.

Организаторите на протеста анонсираха, че сутрешният оратор пред парламента е бил арестуван, което е предизвикало гнева на протестиращите. Някои от тях закачили плакат "Заедно срещу мафията" на меча на богинята на победата, която е част от паметника на Цар Освободител.

Протести се провеждат и в други градове на страната. 

Във Варна хората втора седмица излизат на протест. Шествието тръгна от сградата на Общината и продължи до бул. "8-ми приморски полк".

Снимка: Булфото

Протестиращите в Благоевград оформят два фронта на недоволството. Едната група продължава с протести на централния площад, а другата се присъединява към демонстрациите в София.

Протест срещу управлението на България бе организиран за поредна вечер в центъра на Русе.

"Протестираме вече единайсети ден. Искаме оставка на правителството и на Гешев. Не ни харесва управлението - корупция, измами. Надявам се да има едни демократични избори, да се въведе електронното гласуване и да управлява този, когото избере народът", каза Малина Петкова - участник в недоволството.

Протестът продължи с шествие по централната пешеходна улица в града. Участниците в него скандираха "Оставка!", "Мафията вън!", "Свобода!".

И в Пловдив за тази вечер има демонстрация. Намерение за шествие изразиха по-рано днес протестиращите в Бургас. И във Велико Търново тази вече протестиращи се събраха, за да изразят искането си за оставка на правителството и главния прокурор. Протест има и в Стара Загора. Протести има в Ямбол, Смолян, Добрич. 

С искане за оставна на Емил Кошлуков протестиращи от Демократична България, БОЕЦ и недоволни зрители на БНТ отново се събраха пред сградата на телевизията. Активистите на Гражданско сдружение "БОЕЦ" окупираха входа на телевизията и разпънаха палатка.

Снимка: Булфото