Той заяви това по повод предстоящата среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и очакването да се реши как ще бъдат плащани болничните и как ще се изчиства неползвания платен отпуск, предаде КРОСС.

По думите на Манолов неизползването не платения годишен отпуск в огромната си част, особено извън държавния сектор, в никакъв случай не бива да бъде приписвано на работника.
"Обратно, той бива вторично наказван с невъзможността да си ползва отпуската и да почива през годината. И сега, когато отнемем това нещо, за което преди е бил наказван, ще го накажем 2 пъти. И това за нас е крайно неприемливо. И аз днес ще им предложа, ще им кажа: Като не искате да се трупат отпуски, направете режима за ползване на отпуски уведомителен, а не разрешителен, както е сега. И ще видите как няма да има никакви неползвани отпуски. Т.е. вие отивате при вашия началник и му казвате: "Аз след 2 седмици излизам 1 месец в отпуска". В случая злонамерената страна не е служителят", смята Манолов.

Той коментира аргумента на държавата за това, че висшата администрация няма интерес да си ползва отпуските и заради нея се въвежда тази мярка, с думите:  "В България този подход заради 5-10% виновни да наказваме 100% невинни е просто ужасяващ. И той отново ни се предлага".

"Работниците не си издават сами болнични. Това, което се твърди, че провокира вземането на подобно решение, по никакъв начин не може да бъде свързано с работниците. Т.е. не знам къде е решението", каза Манолов по повод твърденията на държавата, че масово се издават фалшиви болнични листове. 
С този мотив се иска единият ден да не се плаща нито от работодателя, нито от държавата. Синдикатите обаче са твърдо против.

Според Манолов най-доброто решение е издаването на фалшиви болнични листове да бъде прекратено.
"И ние дори днес ще внесем предложение да бъдат наказвани тези лекари, които издават фалшиви болнични, и то да бъдат жестоко наказвани", добави той.

Синдикатите ще търсят решението в по-сериозния контрол, вместо единият ден да е за сметка на служителя.
"При това нека да бъдем прецизни, защото болничните не изплащат възнаграждението в пълен размер и сега. То се изплаща в 80% от брутната заплата за предходния месец. А вчерашното вече съвсем идиотско и нахално предложение - видите ли, работодателят щял да ги плаща и трите дни, ама по 50%. Т. е. за 3 дни ще получим заплата и половина, вместо заплата и 60%, както беше досега", посочи той и добави, че по този начин трудно ще се стигне до съгласие", категоричен бе представителят на "Подкрепа".

Вариантите на болнични
  I ден II ден III ден IV ден V ден
Сега 100% 80% 80% 80% 80%
Вариант 1 80% 80% - 80% 80%
Вариант 2 - 80% 80% 80% 80%
Вариант 3 50% 50% 50% 80% 80%
 
Легенда не се плаща работодател НОИ

Забележка: Размерът на обезщетението за първия ден е определен сега в чл. 40, ал.4 на КСО, а според чл. 41 обезщетението за общо заболяване е 80% от среднодневната брутна заплата за периода, през който са внесени осигурителни вноски.