Предложение: Отпуска без да се пита шефът

Работниците не бива да бъдат наказвани за неща, които вършат други хора, заяви пред БНТ вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Обратно в новината

Коментари - Предложение: Отпуска без да се пита шефът | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ех, Мите, Мите ... и в "Агрокомплект" беше същият некадърник! Къде бяхте синдикатите, когато хората трупаха отпуските? Ама тогава ви се затваряше устата с пликчето, а сега Бойко не ви го подава, а? :) Така трябва да е! Свикнахте да си го взимате с лаене и бълване на празни приказки, но сега вече се налага да го изработите ... радвам се, че и при вас изгря слънцето. Защо не поискате и присъствието на работа да има уведомителен, а не задължителен характер? То и без това сега държавната администрация си прави каквото иска през работно време :) Мога да ти гарантирам, че нямам нито една провизия за неизползван отпуск, но това не е благодарение на КТ, синдикати или самата държава, а на организацията на персонала ми! Запомни го, Мите!

абсолютно съм съгласна, че хората които работят държавна работа, не ползват отпуските си , не защото имат толкова работа а защото ходят служебни командировки, ползват болнични, и пазят отпуските си , евентуално при съкращение или песиониране да вземат парите на куп

КАТО НЕ МОГАТ ДА НАКАРАТ ЛЕКАРИТЕ ДА ДАВАТ ФАЛШИВИ БОЛНИЧНИ, ПАК НИЕ, РАБОТЕЩИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ БЪРКАМЕ В ДЖОБА. РАБОТНИКЪТ МОЖЕ ДА ИСКА БОЛНИЧЕН, РАБОТОДСТЕЛЯТ ДА ГО СТИМУЛИРА, КАТО НЕ МУ БЪРКА МНОГО РАБОТАТА, НО В КРАЙНА СМЕТКА ГО ИЗДАВАТ ЛЕКАРИ...Е, КЪДЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ? ТЕ, ЛЕКАРИТЕ МИНАХА И МИТНИЧАРИТЕ...НАМЕРЕТЕ НАЧИН ДА СПРЕТЕ ЛЕКАРИТЕ В ТАЗИ ДАЛАВЕРА.

Това за болничните си е жив обир на редовият данъкоплатец, контрол трябва, а не измислици. За отпуските какво да ви кажа в нашата фирма ни глобиха затова, че не сме си ползвали отпуските за миналата година....не че имаше възможност да ги ползваме ама нали трябва да се избие някой лев....

Поредната простотия измискина от хора никога не хващали работа. Чиновническо слабоумие са всички предложения господа управници и бизнесмени. Ако искате работника да не се скатава просто маправете условията за труд поносими а тези които шмекеруват ги уволнете. Правите така че тарикатите с по два три дни болнични да си могат да си ги взимат като прежалят заплатата която получават а в същото време да си въртят страничен бизнес и да изкарват много повече в тези два три дни.

Уведомителен режим за отпуските?! Това може да стане само при някои бюджетни служители. За релната производствена дейност това е пълно безумие и никой работодател няма да го позволи! Нали изпълнението на поръчката ще донесе парите, които трябва да се платят! Дори и неплатеният отпуск не може да се ползва така.

И на запад понеже не знаят, че не може така и са го направили...

Болничните трябва категорично да се плащат на 100 % от НОИ,защото на тях се внасят вноските и от работниците и от работодателите!!!! Които злоупотребяват с болнични да се наказват и така ще се ликвидира този проблем ако не на 100% ,то поне максимално и нама управляващите вместо да си извършват контрола да стоварват на гърба на действително боледуващите хора цялата вина.А българите боледуват много ,защото останаха старите и болни хора в българия ,които и да избягат на запад не ще си намерят работа ,защото и там капиталистите искат здрави млади хора да експлоатират.Отпуските пък могат да се ползват до средата на другата година и ако не са ползвани - да се заплащат от работодателя и тогава и той ще си прави сметка дали да плаща 2 заплати или да пуска по график работниците в отпуск! Учудвам се как на запад масово излизат в отпуск през август и никой работодател не протестира !?

Има хора, които чакат да излезат в отпуск и веднага бягат да вземат болнични. Държат си отпуската за парично обезщетение. Отпуската се дава , за да я използваш и като се върнеш на работа да си пълноценен. Няма незаменими хора

3735 държавни служители в НОИ - в-к Стандарт. А сега след предложението за орязване и очаквания драстичен спад на болничните, колко "държавни служители" от НОИ и ТП, ЗАНИМАВАЩИ СЕ С ОБРАБОТКА НА БОЛТИЧНИ ЩЕ БЪДАТ ОРЯЗАНИ? Мерките не трябва ли да са правопропорционални - по-малко болнични - по малко служителки, които и без това едва ли са с някакви елементарни медицински познания!

Стига с тези глупости. Ако бизнеса ти зависи от един работник си загинал отвсякъде. Винаги може да се наложи някой да отсъства и всеки умен предприемач си прави сметката. Не подценявай и работниците/служителите - в повечето случаи ако се отнасяш към тях човешки и с уважение и те ще ти отвърнат с лоялност.

Новите анти-кризисни мерки - само за гербари! Няма как, трябва да се затягат коланите...щом Бойко се готви да разбива самолета...

ами аз го казах и преди, всеки който може да бяга от тая мутренска държава- в остатъка от света такива подигравки няма!

НАЙ-СЕТНЕ И ЕДНО ДОБРО ПРЕДЛОЖЕНИЕ, АМА КАТО СТАВА ДУМА ЧЕ НЯКОЙ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА ЩЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИ, Т.Е. ДА ИЗВЪРШВА КОНТРОЛ - МАЙ НИКОЙ НЯМА ДА ГО ПРИЕМЕ ... kristina pejcheva ( нерегистриран ) 22.04.2010 10:30 Затегнете контрола за издаване на болнични, а не да взимате от работника, това което му се полага. Поради нежеланието на държавата да се заеме именно с този контрол се измислят други меко казано идиотски предложения да не се плаща на работника първия ден от болничния. От друга страна крайно време е да се изплаща 60% от брутната заплата при безработица, а не само да се приеме като антикризисен вариант. Това определено ще накара много от работещите да се осигуряват на по-високи осигурителни нива, което от своя страна ще доведе и до значителни постъпления в държавната хазна. Нали в крайна сметка искат да излезнат на светло всички доходи на хората!

СЛЕД КОТО СЪМ БОЛЕН И ТОВА ГО УСТАНОВИ ЛИЧНИЯ МИ ЛЕКАР И МИ ДАДЕ БОЛНИЧНИ НАД ТРИ ДЕНИ И СЪГЛАСНО ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЕДИН НЕ МИ СЕ ПЛАТИ, А АЗ СЪМ ОСИГУРЕН - ИМАМ ВЪПРОС КЪМ НЯКОЙ ЮРИСТ.КАКВА Е ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА СПЕЧЕЛВАНЕ НА ДЕЛО ЗАВЕДЕНО ОТ МЕН. ИМАМ И ВЪПРОС КЪМ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ УПРАВЯВАЩИ, КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ВЗЕМАТ ОТ БОЛНИЧНИТЕ,ЩОМ ИСКАТЕ ДА НЕ ПЛАЩАТЕЖ ВСИЧКИ БОЛНИЧНИ ЗА МЕСЕЦА ЗА КОИТО СА БОЛНИЧНИТЕ ДА НЕ СЕ УДЪРЖАТ ОСИГУРОВКИ.

С уведомление излизаш в отпуска, и с уведомление ти а) подписват заповедта за уволение или б) съкращават ти щата. Глупости на търкалета. Докато не се въведат драконовски глоби за работодателите, които не пускат в отпуска - проблемът няма да се разреши. Щото "бизнеса" иска с пръдня боя да прави - 1 човек да работи всичко. Ай сиктир!

По-тъпо нещо не съм чувал.

Гърците стачкуваха, защото искаха да им орежат допълнителните заплати - те дават една заплата при излизане в отпуск / в България защо да не ти я изплатят когато те гонят от работа/, гърците получават също и за Великден и за Коледа по заплата. Тук в тази скапана държава, това некадърно управление се зачуди как да притиска народа си. Такова нещо не е имало при друго управление.Време е народа да се събуди!!

За болничните най-добър ми се вижда Вариант 2. Така фалшивите болнични листове ще намалеят драстично. За платеният отпуск има още един вариант: Работникът се задължава да използва минимум 50 % от дните на полагащият му се отпуск през текущата година. Половината от неизползваният отпуск от минала година се изплаща, а другата половина се използва задължително през втората година, в противен случай се губи. Така според мен и работника е защитен, че няма да бъде лишаван от почивка, но ако и работодателя е съгласен може да не използва до 1/4 от отпуска с/у заплащане.

Този който има пари ще продължи да си взема "фалшиви"болнични.Ощетени ще бъдат наистина болните ако дори и един ден не им се заплаща от болничния.Защо тогава плащаме здравните си осигуровки?Може би,за да не се изплащат,както си внасяме пенсионни осигуровки и получаваме минимални пенсии или изобщо няма да доживеем да ги получаваме.

Абсолютно е така, работодателите в по-голяма част от случаите, се вживяват като робовладелци по отношение интересите на работниците...

Чакат ни още по-големи катаклизми- щом пенсионерката Митрева не желае да се пенсионира, какво очаквате от осигурителната система.госпожата е автор на всички недоразумения за болничните и преди и сега.Даже "десният" Нейкжов беше за предпочитане-той поне е умен.

В Лудото търсене да вземат и малкото, което му се полага на човек, взеха та се оляха. Гореспоменатите варианти за болнични единодушно говорят в полза на НОИ.

време е в тъпата ни държава да се създадат фондове за здравеопазването като пенсионните и всеки да трупа там средства и когато е болен да го лекуват от там, болничните му също от там да се плащат. Иначе работим и плащаме на "манго" лекуването и като се разболеем, за награда че сме плащали, ни прецакват още веднъж !

И според теб кой ще управлява тези фондове .Сега пенсионните са часни и ???

Много глупости прочетох в коментарите, конкретно за служителите в местното самоуравление, началниците не подписват отпуски защото няма кой да работи. Има хора с по 200 дни отпуски и не са им позволили да ги ползват. Хем са наказани от ползването на нов заряд, хем не ги изплащат като компенсация, хем ги режат от стари отпуски, да не говорим че работят за 400 лв. на месец чисто. Какво ще кажете за това?

"местното самоуравление" - всички знаем че тези служители по цял ден търкат бюрата и само гледат как да скатаят. стига сте давали държавните служители за пример защото те са на привигилированите.

Така.. премахнете ни отпуските, болничните ги направете неплатени, не плащайте детски/и всички други добавки/ и така на татък ... и най накрая просто ако може да ни бъде съобщено към кой точно сме ЗАКРЕПОСТЕНИ за да знаем от къде да си търсим полагащата ни се коричка хляб за деня.

Има ли някой идея как може да се докаже че един болничен е фалшив. Аз си мисля, че много доктори клатят правителството в момента и не само те.

Да, и лекарите не си получават заплатите навреме! Това какво ти говори - че цялата здравна система е едно нищо.

Отпускът е за това, да се ползва когато е необходим на работника или служителя, не да бъде плануван от работодателя или принуждаван. Е, що се отнася до моменти,когато обемът на работата намалее - тогава работодателят да решава. А колкото до болничните - лекарят е този, който преценява дали пациентът е болен и носи отговорност/или се мотивира/ за действията си.

Точно така, Батко

Болничните се изплащат независимо дали работодателят е платил осигуровките или не, същото е и със здравото осигуряване. Много работодатели в момента не внасят осигуровки и никой не ги притеснява за това. В Англия, франция, испания, португ, и др. първите 3 дни не се плащат. Въобще такъв либерален режим няма никаде. При нас всичко се изкористява.

От такива недостоверни коментари си патим. Болнични хе се плащат ако не са внесени осигуровките. Не трвбва да говорим като счупена грамофонна плоча думите на управляващите а да мислим и разсъждаваме.

Аз съм специалист във фирма. Не мисля ,че е редно да решавам от раз кога да изляза в отпуск без съгласието на шефа. Някой компетентно трябва да ме замести , без да страда от това работата.Това е лоялност към работодателя. А висшите служители нямат интерес да излизат в отпуск, защото самото им присъствие на работното място им носи дивиденти.Те не работят за мижавата си заплата, а за употреба на власт и влияние.

Работниците са винаги най-мачканата страна.Държавата да си регулира и контролира издаването на болничните. Предлагам ако работника има натрупани отпуски и не може да ги използва в рамките на годината да му се платят от работодателя през декември

Aбе само аз ли си мисля, че ако всички почнат да се осигуряват на реалните си заплати, ще има пари и за болнични и за здравеопазване и за пенсии?

само аз ли си мисля, че ти си оФца или има и други, които си мислят. просто кражбите ще са повече, както и ще раздуят още повече щата за техни хора

много си прав, обаче цените на стоките ще скочат тройно и повече. икономиката ни е устроена върху това да не си плащаме реалните осигуровки, ако твоята фирме реши да ти плати пълната осигуровка, както и на още 100 човека, следващия месец ще е фалирала заради ниските цени които е принудена да дава.

"Boss ( нерегистриран ) 22.04.2010 10:49 Т.е. вие отивате при вашия началник и му казвате: "Аз след 2 седмици излизам 1 месец в отпуска" Ха-ха-ха! Нека някой от моите служители, съгласно този нов закон (ако изобщо се приеме!) да ме "уведоми", че излиза в отпуска и ще си ползва отпуската за търсене на нова работа! Смешници!" Цитирам затова да се видите тия които най-много скачате срещу държавните чиновници - ВИЕ какви изродски боклуци сте!!!! Значи чиновника трябва да работи за вас когато си поискате с 24часов работен ден , така както си третирате личните РОБИ!!! Няма да стане оправия в държавата докато такива изроди и ДЕРИБЕИ като вас не бъдат НАКАЗАНИ!!! Показахте си истинското лице , затова ,че не давате нормални заплати и се държи като РОБОВЛАДЕЛЦИ ще фалирате ще ви крадат и само ще се оплаквате!!! Радвам се ,че току що си показахте истинското лице пред всички за да се разбере защо тая държава няма да я бъде!!! Дори това дето му се полага на човечеца няма да му го дадете - какво повече да говорим..............

Едно е ясно, болният българин е виновен, че е болен. Виновен е пред работодателя, виновен е пред ББ, виновен е пред близките си. Абсурд! От началото на дискусията трезвата мисъл, човещината и народосъзнанието са изгонени. Какво остава да кажем - "Да влезе осъденият - неправомерно разболял се българин, роб на алчни господари и поданик на безхаберни некадърници!"

Най-добрият за всички вариант е да се върнв старото положение, но с 1 год. давност, т.е. останалия отпуск да трябва да се ползва задължително до края на следващата година, иначе се губи. Така максимума на старите незиплатени отпуски може да е най-много 20 дена (ако толкова се полагат годишно). Можеш да го превхвълиш за следващата и да не го ползваш тая год., и тогава следващата год. имаш да ползваш 40 дена, но не може да ползваш по-малко от 20 (старият отпуск), иначе ги губиш тия 20 дена. Ако имате толкова много работа, че не можеш да отсъстваш 20 или 40 дена, това не е оправдание, ти също имаш право да заведеш децата на море! Шефът да си мисли кой ще те замества, това не е твой проблем, ти също имаш нужда от "презареждане".Санкции, и то жестоки за работодател, който не пусне работник в отпуск, който му се полага, при поискване от работника - 10 000 лв. глоба би го укротила малко...Предварително уведомяване, за да може да си направи плана за тия дни, в които няма да те има.

толкова е просто. нека старият отпуск да бъде платен от прекия началник, които е отговорен за графика и за ползването на отпуск. нека да има персонална отговорност занарушаването на правата на работниците!

къв си ти б смешнок? я вземи се избръсни преди да се показваш в публичното пространство. Сами да излизали в отпуска ???!? Абе можете ли изобщо да осмислите какво искате и до какво може да доведе това или пак ще се налагат тълкувания и влачене по съдилищата заради неизяснени практики,а? България тепърва почва да се строи. Кръв, сълзи, труд и пот това е. Те ми говорят работниците да можели да си излизат когато си поискат в отпуск. Баси и малоуниците...

Явно предлагащите не искат да има бизнес в България :). Много предприятия ще затворят - в условия на криза имат спешна поръчка, но раборниците им е кеф на Вуте да му е зле и не идват...А като се върнат от платен отпуск направо да си тръгват!!! Явно вървим към черен пазар на труда.

Глупости, така е навсякъде по света и няма проблеми. Крайно време е да се погрижат за правата на наемниците и отпуските са най-малкото. В момента е феодална история.

ало манолов,посочи ми къде си придобил управленски опит,за да видим как си се справял с това което доста фриволно коментираш.

Наистина е разумно това предложение.

Едно е ясно - Човек вече НЕ трябва да се разболява...

tui kato nie bulgarite sme se dokazali s neadekvatnite si deistviia vuv vsiako edno otno6enie na kakvito i da bilo deistviia bilo v sudebnata bilo v zdravnata i kakvato i da bilo dryga oblast ne e li vuzmojno da se vzemat gotovi modeli na ypravlenie ot strani kudeto ne6tata vurviat vidimo po dobre i da budat prilojeni y nas

Измислете работа на хората .За това Ви избрахме , а не да ни стресирате и да се чудите как да ни направите живота ад! Умръзнаха ни всеки ден все нови и снови идеи , коя от коя по- лоши за обикновенните хора . Срамота ГОСПОДА УПРАВНИЦИ ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ , ако не си ХОДЕТЕ И ВИЕ !

Поредната глупост на хора който не разбират от нищо е да орежат "болничните:, то и сега не е справедливо да получаваме 80% от брутната си заплата за болнични . Нима плащаме само 80% осигуровки или пък след месец два закъснение . Къде е справедливоста питам синдикатите работодателите и Държавата????

Проблема с отпуските е проблем на работодателя не е държавен проблем.По закон държавните служители ползват доста предимства. Тях когато реши държавата да си ги пуска в отпуск - при ползване се плаща и при неизползване пак се плаща. Нито отпуските са проблем, нито болничните, защо се води дискусия?? Абе хора не разбрахте ли, че икономика трябва да има,производство ??? Дянков едно смята друго излиза, ами не е в час с проблемите, защо сам не се подаде оставката, ами стана СМЕШЕН през цяла България, а и пред света!!!!

да се премахне изплащането на неползвания отпуск и тогава всичики ще го ползват, няма да се изхитрят да си ги събират за пари - това е разковничето

Ами ако не те пуска работодателя? Какво ше му ги преотстъпиш ли?

В закона никъде не пише, че могат да се плащат неползвани отпуски.....

Към работодателите - Защо решихте че всички работници ще искат да ползват отпуските си в едно и също време. Не смятате ли че и те могат да мислят за бъдещето на фирмата в която работят, и че са заинтересовани не по-малко от Вас тя да работи добре, независмо че не са нейни реални собственици?

извинявай ти в коя държава живееш? защото в българия ти пука за фирмата само ако е твоя.