Това съобщи пред “Фокус” д-р Жени Стайкова, директор на РИОКОЗ-Кърджал. Първоначалната информация беше за 15 натровени, сред които и деца, но заболелите вече са 21.
Микробът е идентифициран в готовата храна, която натровилите се са приели, обясни тя. При микробиологичния анализ в пробите е открит назофарингеален секрет (гърлен секрет) от обслужващия персонал. Вероятно персоналът, който работи в обекта, несъзнателно е предизвикал тази инфекция чрез близък контакт до храната, коментира д-р Стайкова. Тя уточни, че заразата е пренесена от двете жени, които работят в кухнята на заведението за бързи закуски на местната фирма "Глобус".
Според нея взривът от хранително отравяне е овладян. Не са регистрирани нови случаи на хранителни натравяния в града. Стайкова обясни, че по закон се предвиждат санкции в такива случаи.
„По новото законодателство за безопасност на храните основна отговорност имат собствениците, търговците, персоналът. Основната отговорност за недопускане на хигиенни и здравни неблагополучия е на тези хора”, каза още тя.
Заведението, от което тръгна хранителното натравяне, ще бъде затворено докато се вземат необходимите мерки.
Екипът от РИОКОЗ от вчера започна проверка на обекта за бързо хранене. В нея се включиха и специалисти на ДВСК. Директорът на РИОКОЗ издаде заповед за спиране експлоатацията на обекта. Случаите са съобщени в Министерство на здравеопазването и в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Според завеждащата инфекциозно отделение в кърджалийската болница д-р Магдалена Маринова състоянието на болните в неделя е било добро, повръщането е било преодоляно, съобщи Дарик радио. При някои се проявявал все още диаричен синдром. Една от болните е била в шоково състояние, но то било преодоляно след адекватното лечение. Тази стафилококова инфекция не е толкова безобидна, може да се достигне дори до летален изход, а всичко зависи от състоянието на организма и количеството погълната храна, каза д-р Маринова.