Гърлен секрет заразил опасните дюнери

Микробът стафилококус ауреус е причината за натравянето с дюнери в Кърджали, показват предварителните микробиологични изследвания.

Обратно в новината

Коментари - Гърлен секрет заразил опасните дюнери | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук в Германия дюнерите са единственото нещо, което мога да ям навън. Всичките пици, хотдог, вурстове и други западни манджи ме отвращават, а в Макдоналдс не съм ял нито веднъж през живота си и не възнамерявам. Прове на властите са много по-строги, макар и турците да са си турци. Но все пак тук наистина дюнерите са качествени. В целия град има около 100 дюнерджийници, всички изпробвани от мен. Ям само в 1-2, които са ми харесали най-много. Като за 4,50 Евро получаваш голяма палачинка с 300-400г месо, свежа салата и сос. Така че в България дюнерите са си истинска пародия в срравнение с тук. Всеки сам си е виновен, ако ги яде.

Почти винаги в дюнерите има пот. Има 40% вероятност да има слюнка и 10% вероятност да има и други телесни секрети от майстора.60% от майсторите не спазват никакви хигиенни норми. В 5% от случаите в дюнерите са намирани мъртви мухи.

Както писах в първия пост - неграмотността в България е голяма. Явно не съм го написал достатъчно просто, за да го разберат хора като теб. Опитах се професионално да обясня - как стоят нещата с обществената хигиена в България и че никак не е добре. Що се отнася до мангали, араби, негри, турци и др. пришелци - уважавам тези, които работят (повече от българите) и мразя търтеите, крадливите, смърдящите....незави от цвета.

Абе интеграле, голям разбирко се барна нещо! Голям защитник на циганията, а? А като не е необходимо да се храчи както се опитваш да ги защитаваш, необходимо ли е да се открива (както преди известно време) човешка (опа-а-а, извинявам се - арабска) сперма в продуктите за дюнери, а? Нещо много чувствителни станахме на тема цигания нещо, а? Ще стане търкал ми се струва!!!!!!!!!!!!

Не е необходимо да се храчи в храната. Това много рядко някой някъде ще го направи по личен повод. Обикновено като говори, кашля и киха въпросния заразоносител контаминира (замърсява) всичко наоколо. Ето защо болни служители не трябва да работят, на всички работещи в хранителна промишленост трябва периодично да им се правят микробиологични изследвания а РИОКОЗ-овете да извършват редовни проверки (а не само, когато има пострадали). Сегашните Регионални Инспекции за Опазване и Контрол на Общественото Здраве въобще не опазват. Защото опазвам, пазя - значи защитавам, предпазвам. Е...как точно предпазват, като не правят проверки и явно не извършват предварителна разяснителна дейност. За съжаление от реално действащи санитарно-епидемични станции, противоепидемични и хигиенно-епидемични служби, РИОКОЗ-овете се превърнаха в чиновнически служби.

като че ли на българите/българките продавачи е много висока личната хигиена - най-честата гледка е как продавачката старателно си ОБЛИЗВА пръстите, за да може да отвори найлоновата торбичка, след което слага купеното, напр. храни; когато им правя забележка ме гледат все едно им говоря на марсиански и не могат да разберат за какво става дума; а това с ръкавиците също е малоумие, нали с тия ръкавици пипат парите - правилното е един да дава храната, а друг да прибира парите...

наистина са отвратителни тези храни, хамбургери, дюнери, палачинки, банички и всички онези които се предлагат на открито са мнго опасни. нека новот о правителство и най-вече МЗ ДА ВЗЕМАТ КРУТИ МЕРКИ ЗА ЗАТВАРЯНЕТО И ЗАБРАНАТА НА ТАКИВА ГАДНИ И ОПАСНИ ХРАНИ. НАРОДЪТ НИ Е ПОДЛОЖЕН НА МНОГО ЛОШИ УСЛОВИЯ ЗА ХРАНЕНЕ.

това с пилешкия дюнер си е чиста нашенска измишльотина - дюнерите се правят от агнешко, телешко, телешка или агнешка (овнешка) кайма. Това с пилето си го е измислил Ганьо Балкански, както и много други подобни тарикатлъци...

Да ви е сладко лакоми гъз.....ве!Това са най-вредните храни,но нашия гладен народ яде всякакви боклуци и си плаща за тях!Пародия!Свински грип хващахте ли!Не!Има време!

Научете се да пишете правилно гъзове, пък тогава плюйте в дюнерите!

Друго си е една хубава храчка да ти залепят на дюнерчето! А пък ако имаш късмет да е и туберкулозна-мммммм,

Не са само тия турски закусчици. Какво толкова им харесвате? Мазни и гнусни. Повечето турска продукция е сдухана. Гледайте на запад, стига сте бляли по тоя Анадол. Умрели сме от глад, че да се тъпчем с техните боклуци.

Наистина е ужас в тия дюнерджийници, а сигурно и в баничарниците, които - поне в София, всичките ги държат някакви цигани и араби, и какво правят зад кулисите изобщо не виждаме! Аз съм хващала подобна инфекция в чужбина, също в ислямска държава, от ресторант, беше кошмар, пих антибиотици, беше дълго и неприятно, и дори не се излекувах, ами това нещо продължи с променлива картина няколко месеца, и чак впоследствие - когато се върнах в България, намерих лабораторията ,която изследва и лекува тези инфекции, и ми слагаха ваксина два месеца... Отврат! От едно кихване в близост до месото може да се оросят дози за целия град! Тази инфекция е много опасна и много упорита, не се побеждава с една доза антибиотик, може да си тлее дълго след това и да се проявява с разни възпаления по тялото! Тия гадове трябва да ги съдят и да плащат много, защото са прекалено опасни, и най-добре е да не им разрешават да отварят повече такава закусвалня на същото място! То може да се получи и ако някой има раничка на ръката, и от нея попадне дори и малко парче кожа или коричка, достатъчно е да се развъдят бактерии и да налазят месото или сосовете, които са хранителна среда за тях! Единственото спасение е да се бойкотират и да не им се купуват боклуците!

значи купувах си от въпросният дюнер цяла учебна година и мога да кажа че хигиената си беше на ниво в пъти по добра от другите заведения от този тип в дюнера работеха 2 жени и никога не пипаха храната с ръце носеха ръкавици за еднократна употреба от тия дето ти ги дават да си сложиш хлебчета в кауфланд и била и по принцип този дюнер имаше бая оборот и нищо чудно да става дума за някъв вид саботав щото колко му е някой мангал да мине и да се изплюе докато никой не гледа?аз лично не мога да си представя тези 2 жени да се изхрачат в дюнера но пък виж някой от конкуренцияата напълно възможно :)

За дюнерите,пиците на парче,китайско насипно,кебапчета на открито и т.н. е ясно,че липсва хигиена отвсякъде.Опитайте да върнете някое ястие в ресторант,за да ви го доопекат,объркали гарнитурата или нещо от сорта и си нямате на идея какво ви мислят готвача и сервитьора.Аз скандалите ги правя на накрая при плащането за да избегна секретите и генния материял на персонала.

Браво Интеграл! Като че ли сте ми чели мислите.Проверяващит отват в заведенията /ако въобще отидат/,поговорят си с управителя,пийнат кафенце и нещо друго,напълнят им торбите и по живо,по здраво

Някой от персонала е храчил умишлено , това не е случайно!

Неграмотността на нацията ни не е само относно история, култура, география...но и в областта на медицината. Дори авторът, написал това съобщение е допуснал фактическа грешка: При микробиологичния анализ в пробите е открит назофарингеален секрет (гърлен секрет) от обслужващия персонал. Това е голяма неточност, защото не гърления секрет заразява а в случая - изолираният щам Стафилококус ауреус и човека от персонала е установения заразоносител. Той може да разнесе микроба (стафилококите са изключително устойчиви във външна среда) чрез пръски от слюнка, храчка, носен секрет, мръсни ръце (с които преди това си е забърсвал носа или устата), замърсени кърпи, престилки и какво ли не още, което заразоносителят е ползвал. В случая микробиолозите са взели гърлен секрет от целия персонал и са открили патогена. Но тук възникват много въпроси. Защо РИОКОЗ не проверява периодично всички обществени заведения за хранене (и не само тях)? Имат ли всички хранителни заведения сертификати за качество и акредитирани ли са? Кой обучава персонала относно правилата на хигиената и кой следи персонала за здравните и хигиенни навици? Защо трябва някъде някой да се натръшка и чак тогава РИОКОЗ да се правят на велики? Знаят ли служителите на РИОКОЗ, че периодично трябва да вземат проби от хранителните продукти; секрети от персонала и отпечатъци (върху хранителни среди) от дланите; смивове от пода, плотовете, масите и т.н.; отпечатъци от покривки, кърпи и др.? Сигурно е, че това е известно на служителите на РИОКОЗ. Но не се прави, защото...ами защо да се ...абят? - нали си вземат заплатите и рушветите, без някой да им търси сметка. Що се отнася до техниката - пълни са с най-модерна техника, но тя си седи така, дори голяма част от нея - консервирана (неразопакована). Ако се направи проверка, в който и да е РИОКОЗ, ще се установи, че те нямат готовност (запас от диагностикуми) за мащабна профилактична дейност или за действие в епидемична обстановка. Нито кадрите им са подходящо и достатъчно обучени. Всъщност РИОКОЗ-овете в България са като бившия примиер Станишев - ухилено лице и гол задник. Дано новият здравен министър ги постави на релси!

Колега, току-що погледнах във wiki - някои щамове произвеждат ентеротоксин. Симптомите са неспецифични и за 24 часа преминават без последствия. На мен ми е чудно нещо друго - нали дюнерът се приготвя пред клиента? Как някой би успял да се изплюе в него? И на мен ми прилича повече на топене. Като чета за ресторантите обаче, направо се отвратих. Стига бе, хора....... И най-лошото е, че не се учудвам.......никого не искам да обидя, но за българи допускам такива неща. Ами че то даже си е описано в Баш майстора - прави мръсно на другите винаги, когато можеш.

Това, че не виждаш какво се случва в реторантите и заводите им не означава, че е добра хигиената. От личен опит знам за поне три ресторант със добро име в даденото населено място във Франция, в които хигиената ( включително и тази на персонала) не е както трябва. и не мисли, че старанието винаги е гаранция за добър резултат.

Такава е етническата нагласа на турците. Това опипване с храната не идва от север, а от юг. Та и турците така са научени, нали ги гледам как приготвят бърза закуска. Пипне се, почеше се и после с големите шепи бърка и мачка. И после ти показва колко е възпитан. Пък какво има по кожата, какво му се е закачило под ноктите? Не питай, ами яж. Така е, като се доверяваме на някакви измислени трядиции. Кой е проритал да яде тази арабска закуска? Сега им яще турските лиги щом не се научихте по европейски да уважавате хот дог, пица, спагети. А и нашите закуски какво им има? Обаче нещо много ни затресе напредналия ориентализъм та сега ще плащаме, никой не ни е виновен.

Ужас!!! Аз нерджийница не смея да стъпя. Престраших се един път в Турция, но там и хигиена имаше, пък и не са мазни като при нас.

Явно някой от продавачите се изплюл върху дюнерите.Обикновено тези магазини се обслужват от мръсни араби, турци и мангали.Затова призовавам българите никога да не купуват от такива търговци храни, защото те са скарани с елементарните навици за хигиена.

Е, по добре сме от поляците. При тях мацките направо забременяват :)

Пак по циганският начин е формулирано заглавието,какъв гърлен секрет?Да не би някоя гърла да е правила дюнерите?Доколкото знам , освен храчки друг секрет в гърлата няма.

Rabotila sam malko v restorant Adi v Dragalevci prez 1996g.Glavnata gotvacka, bez obrazovanie za gotvac ,si pluncese prasta,topvase go v cerven piper i ukrasjavase varenite jaiza,za ordjovri.

Ха-ха-ха! AФЕРИМ ЗА рекламата...

Нали всички сме виждали на какво прилича околното пространство около дюнерджийниците. Мазни и лепкави тротоари, а от вътре те обслужва омазнен и с мръсни дрехи дюнерджия. дъщеря ми преди време пострада здраво от тяхната мръсотия и моето семйство им е върл противник. Има дюнерджиийници от които ме хваща гнус само от пръв поглед.

ЯВНО ВЛИЯНИЕТО НА АХМЕД ОТСЛАБВА И СЪОТВЕТНО НЕГОВИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ, ВЕДНАГА СЕ ИЗЯВЯВАТ. НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ??? ДОКАТО МОХАМЕД НЕ СИ ОТИДЕ ПО ТЕХНИТЕ ЗЕМИ, ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ЩЕ Я ДЪРПАТ НАЗАД

То добре че е само гърлен, а не е друг :)

абе направо са се изплюли в храната, за по-добър вкус. за по-мазен чеснов сос допълват със собствен продукт след като си ударят една злобарка... трудно е да правиш дюнери, трябва да го докараш на оригинален вкус

наистина плюят,

А пуканки! Лично съм видяла как ги забъркват лелки със цигара в устата и падащ пепел направо в пуканки. Да има мивки до тях? Поне от време навреме да измият ръце. С мръсен парцал бършат ръце и се пипа всичко - това което после изяждаме. Ужас!

Що ровете, бе! По целия свят е така. И в най-лъскавия ресторант в Европата да влезеш на прага негър с цилиндър и фрак. На барбекюто негър с бяла рубашка и бяла шапка. Да ви е сладко! По строежите негри няма-пазят си здравето. Най-тежката физическа работа за черни в Европа е да метат улиците с прахосмукачки. А работата на РИОКОЗ е през ден да взима гърлен, анален секрет, натривки от посудата и ако открие микроорганизми да глобява собственика. Последния е виновен, ако персонала по време на работа се чеше тук и там и не си мие ръцете. Достатъчно да се инфектира храната е готвача да ходи до тоалетната с работното облекло. За това съшо се глобява.

Поздравявам всички тук с парчето на EMINEM - THE REAL SLIM SHADY. Гледайте внимателно по средата на клипа Еминем облечен като служител в Макдоналдс храчи в хамбургера на една дебела кака, която нещо му се кара преди това. Винаги пропускам момента (закривам си очичките) когато каката отхапва и храчката се разтяга като кашкавал пане. На здраве. Обяд е. Аз май няма да задържа моя... буаа

Ха-ха, гърлен секрет, защо не си го кажем направо плюнка или храчка ? И при все това не са нужни никакви забрани. Който е ял такава гадост,си го заслужава. Спрете да купувате дюнери и за нула време ще пуснат кепенци всички подобни обекти.

Ама не трябва ли тези дюнерджийници да се проверяват редовно, а не само след като отровят някого. Да не би пак ХЕИ и общините да не могат да проверяват , защото заведението е не е хранително по документи? Трябва да има проверки и глоби дори при най-малки нарушения за всички , а не просто за затворят няколко.

Добре заведението ще бъде затворено, а няма ли собствениците да платят обезщетене на хората? Няма някога да сме като в нормалните държави? Грешиш - плащаш!

Be az poznawam hora deto sa rabotili w Harrods w London i tam e syshtata, pliueli w hranata...Prost cowek samo prostotii m oje da naprawi.

Харабелите не са стока, ама и аз съм чувал разкази на готвачи, които са плюли в нечия порция, защото не ги кефел.

Храчки в храната.... несъзнателно... аха. Сигурно.

Това с хигиената на храната е ОГРОМЕН проблем в България. Мен лично ме е страх да си купувам пица, китайско, дюнер. Просто ме е страх. А иначе съм доста спокоен човек...

От Стафилококус Ауреус чревни проблеми не се случват !! Май нещо друго има ... Дали дюнерите не пречат на някой,както преди време се опитаха да атакуват китайските ресторанти,където срещу 7-8 лева можеш да преядеш с приятели. В България проверки по заведения за обществено хранене винаги са се правили по икономически подбуди ....

какво общо има това с етноста на хората ,това е от възпитанието и културата на хората та вие ганювците с какво сте по добри в това отношение ,та вие сте много по мръсни бе смотаняци .

Органите на РИОКОЗ да не ходят да проверяват обекти след като са се натръшкали един куп хора, ами да вземат мерки за предварителен контрол! В то са изразява опазването и контрола на общественото здраве, а не постфактум да се правят на следователи !Аман!

Тоест докато дюнерджиите са викали като диви селяни приканвайки минувачите да си купят мръвка случайно без да искат са наплюли месцето и халее хоооп 15 човека болни.

Искаш ли да си здрав, приготвяй си сам храната.

Тия храчат в дюнерите ужас!

Мой приятел в изискан ресторант в София ми разказваше как готвачите плюели в храната и после чакали с нетърпение да видят как ще бъде изядено и се кискали със смях. Не опира до категорията на заведението, а до културата на човек. Абе най-сигурно е да си носитете пригитвена храна от вкъщи-когато е възможно...

Ходила съм на бригади дето плиехме и храчехме върху доматите за лютеница, че и от косата косми сме хвърляли вътре и сме се лигавили щото толкова ни е бил акълът в онези времена, а и не ни харесваше да ни използват безплатно труда, ако помните онези години... После пак си купувахме да хапваме лютеници през зимата и си коментирахме със съучениците. Преди време в магазина се разговорих да питам, а жената зад щанда ми вика: Дори е по-лоша хигиената оттогава, ама какво друго да хапваме... Имам познати дето пък зареждат големите хранителни вериги с месо, все ме предупреждават месо да не купувам... Е, добре, откъде да го купувам, какво да се взима, ако всичко е с някакви примеси, престояло и още кой знае какво...