Днес дадоха старт на междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя беше въведена в експлоатация с официална церемония в НДК, на която присъстваха много европейски лидери. Домакин на събитието бе президентът Румен Радев.

Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Връзката осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще - и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

В церемонията в София присъстваха председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която още снощи пристигна у нас, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение в България, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. Сред гостите в зала 3 на НДК бяха още вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002 - 2013 г.), министри от служебното правителство, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати.

Снимки от събитието ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: БТА

От 7 часа тази сутрин България получава пълните количества азерски газ по интерконектора с Гърция.

Това обяви Деница Златева - изпълнителен директор на "Булгаргаз" в специалното студио на БНТ, посветено на официалното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция.

След пускането на интерконектора предложената цена на природния газ за октомври е 233.49 лв., или с близо 34 лв. по-ниска от септемврийската. Цената на синьото гориво за октомври предстои да бъде утвърдена на заседание на КЕВР днес. Договореното дневно количество, което ще постъпва по тръбата, е 29 000 мегавата.

"Това събитие е наистина огромно по значимост и за България и за съседните ни държави и за ЕС. Ние диверсифицираме както маршрутите, така и източниците на доставка. Това събитие има и видим и реален ефект върху българските потребители, дава и глътка въздух по отношение на конкурентните цени, диверсифицирането на доставките. Най-важното за нас като дружество е, че тази сутрин от 7 часа по интерконектора потече цялото количество азерски газ на договорената цена", каза Деница Златева.

Снимка: БТА

Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от ЕК за проект от общ интерес на Европейския съюз, припомня БТА. Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които ЕК предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е три млрд. куб. м годишно, а максималният - до 5,5 млрд. куб. м годишно на следващ етап. Страната ни има договор с Азербайджан за доставката на един млрд. куб. м природен газ годишно.

Междусистемната газова връзка Гърция - България се реализира от смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, регистрирано в България през 2011 г., с акционери "Български енергиен холдинг" ЕАД - 50 на сто, и "Ай Джи Ай Посейдон" (IGI Poseidon) - 50 на сто. Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания "Депа" (DEPA International Projects) с дял 50 процента и италианската енергийна група Edison S.p.A, също с 50 процента.

Снимка: БТА

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за експлоатация, както и еквивалентното разрешително за експлоатация и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволяват търговската му дейност да започне от 1 октомври 2022 г.

Снимка: БТА

В рамките на деня държавният глава Румен Радев ще проведе и двустранни срещи с ръководители на делегации, участващи в церемонията. Президентът ще разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, премиера на на Румъния Николае Чука, гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Ще се състои и тристранна среща на президента Радев, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента Стево Пендаровски.

Снимка: БТА

Въвеждат се промени в организацията на движението в София за церемонията в НДК по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

До 14:00 часа днес се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 на НДК, на паркинга на пл. "Баба Неделя", на ул. "Баба Неделя", на ул. "Д-р Христо Стамболски", на бул. "Витоша" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Ген. М. Д. Скобелев".

От 08:00 до 14:00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Баба Неделя" и по ул. "Д-р Христо Стамболски".