Израелската армия се готви за следващата фаза от военната кампания срещу ивицата Газа, но реалните ѝ планове може да се разминат с очакванията на мнозина за предстоящо сухопътно настъпление, заяви армейски говорител, цитиран от Ройтерс.

"Готвим се за следващите етапи на войната. Не сме казали какви ще бъдат те. Всеки говори за наземната офанзива. Може да е нещо друго", каза той на редовен брифинг. 

Според специализираното издание The War Zone струпаните около Газа танкове започват да се оборудват със специални метални мрежи против дронове. Те са разположени над купола на танка и го пазят от хвърляне на гранати.

Войната в Украйна показа, че танковете са лесно уязвими и с обикновени любителски дронове, които носят граната или друг тип експлозив. Обикновено апаратите се позиционират на около 50-60 метра над танка и пускат взривното вещество в отворите на купола му. Друг път експлозивите са по-мощни и могат да нанесат щети и по оръдието или бронята на танка.

В публикувани на 7 октомври клипове се вижда, че Хамас е възприел тактиката и също използва любителски дронове против бронираната техника на Израел. Евентуално навлизане в урбанизирания терен на Газа би направило машините доста уязвими на подобни атаки. Монтирането на мрежи над куполите би защитило екипажите от набези.

Втори самолетоносач на САЩ в Средиземно море пази Израел от Иран

Междувременно британският в. "Гардиън" съобщи, че САЩ са разположили втори самолетоносач в Средиземно море, "за да възпират враждебни действия срещу Израел или каквито и да било усилия за разширяване на тази война".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза късно в събота, че присъствието на USS Eisenhower и свързаните с него военни кораби в източното Средиземноморие е сигнал за "железния ангажимент на Вашингтон към сигурността на Израел и нашата решимост да възпираме всеки държавен или недържавен актьор, който иска да ескалира тази война".

Военните кораби на САЩ не са предназначени да се присъединят към боевете в Газа или да участват в операциите на Израел, но присъствието на два от най-мощните плавателни съдове на ВМС има за цел да изпрати послание за възпиране към Иран и иранските подставени лица в региона, като "Хизбула" в Ливан, допълва CNN.

"Айзенхауер" се присъединява към ударната група на USS Ford, която пристигна по-рано през седмицата "като част от нашите усилия за възпиране на враждебни действия срещу Израел или всякакви усилия за разширяване на тази война след атаката на "Хамас", каза Остин.

Рано в неделя мисията на Иран в ООН предупреди за "мащабни последици", ако израелските "военни престъпления и геноцид" не бъдат спрени незабавно.