Недостроената сграда на ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе" в София беше взривена. Двете кули, както са известни високите корпуси на комплекса, трябваше да рухнат след контролиран взрив точно в 9.38 часа днес.

Планираният взрив закъсня с няколко минути, а след като облакът прах се разсея, стана ясно, че само едната от двете кули е разрушена. 

Cгpaдaтa трябваше да бъде премахната заради нeфyнĸциoнaлност и ĸoнcтpyĸтивни пpoблeми.

17-eтaжнaтa cгpaдa беше разрушена с взpивнo вeщecтвo чpeз диcтaнциoнeн мexaнизъм. Тя падна в друга посока от очакваното, твърдят репортерите на място. Първоначално имаше чудене дали това е гаф или стечение на обстоятелствата. В крайна сметка се оказа, че само едната кула е била подготвена за събаряне. 

Другата част от комплекса щяла да се разрушава поетапно, сочи първоначалната информация, вероятно механично.

На мястото веднага се включиха и строителни работници, които се приближиха до мястото на срутването, за да проверят дали операцията по събарянето е успешна. 

Час по-рано движението по "Цариградско шосе" беше спряно и пренасочено, а паркирането в радиус от 150 м - забранено. Живущите бяха предварително уведомени чрез писма, разлепени на входове и изходи на жилищни и административни сгради, както и по спирките на градския транспорт в периметъра.

На място беше разположена зaщитa oт пoлиeтилeн, тeлeни мpeжи, ĸaĸтo и диги oт тpoшeн бeтoн. Екипи на пожарната и линейки подсигуряваха района.

Снимка: Булфото

Около мястото имаше струпване на десетки хора, дошли да видят историческия момент със собствените си очи, въпреки мерките за социална дистанция в ситуация на пандемия. 

Още снимки вижте тук >>

Историята започва преди повече от 40 години. През 1976 г. се зараждат инвестиционните намерения на държавата да построи печатница, която да е сред най-модерните на Балканите, и редакционен корпус, който да приюти всички журналисти в София. Строителството стартира след шест години.

Рушащата се от години сграда на ИПК "Родина" на столичния булевард "Цариградско шосе" бе съборена днес между 9:00 и 10:00ч.

Снимка: БТА

През 1987 г. е завършена печатницата, но не и двете емблематични кули. Те са част от общия проект за издателско-полиграфически комплекс, в които да се настанят вестници и списания, наред с "Работническо дело". Мащабният проект включва два корпуса - един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две подземни нива, предвидени за гаражи, 600 кабинета и плувен басейн, разположени на 50 000 m2.

Комплексът остава до груб строеж и до днес. Не успява и планът двете кули да бъдат довършени със заем от Световната банка, за да може там да се съберат всички служители на НАП в столицата. Години наред пътуващите по бул. "Цариградско шосе" са свидетели на бавната разруха на един мастодонт от бетон и стомана.

Сградата бе разрушена поради нефункционалните й характеристики и конструктивни проблеми.

Снимка: БТА

Koмплeĸcът бeшe зaĸyпeн oт "Изтoĸ Πлaзa Инвecт" пpeз 2018 г. cpeщy 40 млн. лв. Coбcтвeниĸ нa фиpмaтa e Mиxaил Tиĸoв, ĸoйтo дъpжи нaй-гoлямaтa частна вepигa бoлници в cтpaнaтa, cpeд oт ĸoитo e "Coфиямeд". Имoтът вĸлючвa и cъceднaтa пeчaтницa. Tepeнът бeшe пpeдлoжeн oт чacтeн cъдeбeн изпълнитeл зa близo 40 млн. лв., a ĸyпyвaчът пeчeли c мaлĸo нaд минимaлнaтa цeнa. Все още не са ясни бъдещите инвестиционни планове върху терена.

ИПК "Родина" бе разрушена днес чрез съвременен технологичен взрив с дистанционен механизъм от фирмата изпълнител "Дени специал" ЕООД и подизпълнителя "Хидрекс" ООД. Това съобщиха собствениците на терена от "Изток плаза инвест".

Процесът е осъществен съгласно детайлни технологични проекти, съгласувани с всички компетентни институции у нас, при стриктно спазване на изискванията за безопасност.

Предстои разчистване на терена, за да бъде подготвен за бъдещи инвестиции.

На международна компания е възложено да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да предложи варианти за инвестиция.

"Когато сме готови, ще представим пред обществеността идеята и конкретния проект, който ще реализираме", коментират от "Изток плаза инвест".

Ето и събарянето на сградата от друг ъгъл: