Високата част на недостроената сграда на ИПК "Родина" на "Цариградско шосе" в София ще бъде взривена в неделя. Взривът ще бъде извършен между 9.30 и 10 ч., като за целта час по-рано движението по основния столичен булевард ще бъде спряно и пренасочено.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата "Изток Плаза" на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната "Булфарма". Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецизират инвестиционните намерения. 

Взривяването е проучено и ще се състои чрез съвременни методи.

От фирмата обясниха, че сградата ще бъде разрушена поради нефункционалните й характеристики и конструктивни проблеми. 

Конструкцията на сградата от 17 етажа ще бъде разрушена посредством взривно вещество чрез дистанционен механизъм. Технологията е съвременна и се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят. Фирмата подизпълнител, която отговаря за това има над 31 г. опит на българския пазар. Осигурена е и максимална безопасност на периметъра около сградата. Изградена е защита от полиетилен, телени мрежи, както и защитни диги от трошен бетон. Строителните отпадъци и тяхното извеждане извън имота след взрива няма по никакъв начин да ограничат свободното придвижване на гражданите извън територията на обекта. 

Периметърът около т. нар. "опасна зона" ще бъде ограничен с цел безопасността на гражданите. Живущите са предварително уведомени за деня на събаряне на сградата чрез уведомителни писма, разлепени на входове и изходи на жилищни и административни сгради, спирките на градския транспорт, намиращи се в периметъра.

Фирма "Изток плаза Инвест", собственик на терена гарантира пред столичани, че извън налагащата се реорганизация на движението в посочения времеви диапазон няма по друг начин да възпрепятства дейността по работа и придвиждане на населението в района.