Крадци за откраднали 30 милиона долара от частен трезор в Лос Анджелис, съобщи вчера полицията в града, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Кражбата е била извършена в нощта на Великден в неназован обект в района на Силмар в долината Сан Фернандо, където се съхраняват пари от предприятия в целия регион, съобщи командирът на полицейското управление на Лос Анджелис Илейн Моралес пред вестник "Лос Анджелис таймс".

Престъпниците са успели да проникнат в сградата, в която се намирал трезорът, каза Моралес. Управителите на съоръжението, които полицията не идентифицира, открили мащабната кражба едва в понеделник, когато отворили трезора.

Източници, запознати с разследването, казаха, че крадците са проникнали през покрива на сградата, но не е ясно как са избегнали алармената система. Освен това, гледан отвън, сейфът не показа признаци на взлом. В допълнение към интригата, много малко хора са знаели за огромните суми пари, които се съхраняват в този сейф, казаха източници от правоприлагащите органи. Те описват взломът като сложен и предполагат, че е извършен от опитен екип от крадци, които знаят как да влязат незабелязани в защитено съоръжение.

Според "Лос Анджелис таймс" взломът е сред най-големите кражби на пари в брой в историята на Лос Анджелис, а общата сума надхвърля сумата от всички обири на инкасо автомобили в града.

Най-големият предишен обир в Града на ангелите беше на 12 септември 1997 г., когато отмъкнаха 18,9 милиона долара от Dunbar Armored на улица Mateo. Тогава крадците бяха заловени.