Шефът на Агенция "Митници" Петя Банкова има данни, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори, съобщи адвокатът й Аделина Натина по БНТ.

"Данните, които има г-жа Банкова, е, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори - от кого, нямаме информация. Предвид вчерашната акция едва ли г-жа Банкова ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата", подчерта адвокатът й.

Натина говори за задържаните от бургаските митничари ллизо 200 килограма кокаин, скрити в хладилен контейнер с банани през миналия месец.

На въпрос задържана ли е шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова - адвокатът й Аделина Натина заяви, че няма официално връчена заповед за арест.

"В момента госпожа Банкова не е задържана официално. Изчакваме да се вземе решение какво да се случи. Има процесуални начини едно лица да се намира в едно помещение без да е задържано. Тя се намира в КПКОНПИ на пл. "Света Неделя" 1. Там няма арест и тя не е задържана", обясни адвокатът пред bTV.

"Когато искате да бъде задържано лице, но няма заповед за задържане на всеки няколко часа му давате призовка", допълни Натина.

По думите й в рамките на днешния ден ще има развитие на ситуацията.

"Извършените претърсвания вчера не са съвместно с Прокуратурата на Република България. Всичко това, което се случи е докладвано, едва след като приключи. Тепърва прокуратурата ще прецени какво ще се случи по това досъдебно производство и какви данни има. С нея четем по медиите какво се случва, за разберем", коментира Натина.

Тя е присъствала на всички обиски вчера.

"Според НПК, когато се извършва обиск, се обявява какво се търси. В офиса търсеха пари, а в дома ѝ служебни документи. Не откриха нищо", каза тя.

По думите й при обиска в дома на Банкова са иззети бележки, свързани с магистратурата й по психология и курсове за чужди езици, както договор за потребителски кредит на съпруга й.

"От офиса й бяха иззети писмени бележки, които тя си е водила във връзка с работата й срещу контрабандни канали, корупционни практики. Тя е уволнила и отстранила от работа 20 човека, които са били свързани с Паскал", каза още адвокат Натина.

Според нея зад обиските вчера стои личен конфликт на Банкова с шефа на ДАНС.

"Като служител на ДАНС е отказала да изпълнява незаконни заповеди на г-н Пламен Тончев, заради това напуска ДАНС по нейно желание. Предвид този личен конфликт, смятаме, че това е едно от основанията за претърсванията", каза адвокат Аделина Натина