"Николай Николов-Паскал отдавна беше много значима фигура, може да се каже в началото на 90-те. При опит да се намерят данни за него се оказа, че неговите полицейски досиета са празни. До 2015 г. беше като име, което има значение основно в незаконните цигари"

Това каза в ефира на bTV Тихомир Безлов, ст. експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

"Голяма изненада е това, което се случва и появата на неговото име. До момента това, което се появи са неофициални съобщения. Нямаме пресконференция на ДАНС или на КПКОНПИ", допълни Безлов.

Николай Николов-Паскал бе задържан за 72 ч. заедно с трима други, сред които и шефът на Агенция "Митници" Петя Банкова, и обвинен за участие в организирана престъпна група. Групата се е занимавала с търговия с влияние, подкупи и контрабанда от януари 2023 г. до вчера. Арестите станаха след акцията на ДАНС и КПКОНПИ в "Агенция Митници".

По думите на Тихомир Безлов премиерът в оставка Николай Денков би трябвало да поиска данни от ДАНС, за да разбере за какво става дума.

"България от 1996 г. залавя кокаин. Намерили сме 170 кг - да, голяма количество, но в Европа се залавят 300 тона годишно. Много предизборно стана този сюжет с митницата", допълни той.

След акцията шефът на "Агенция Митници" Петя Банкова коментира, че преди време е имала лоши отношения с шефа на ДАНС и подозира, че именно той стои зад акцията.

"Обикновено това, което се случваше в прокуратурата, МВР и специалните служби, в когато искате да се освободите от един човек, му създавате служебни проблеми. Има и упорити хора, които ги местят от една стая в друга, но това като че ли не е само практика там", каза още Тихомир Безлов.

 Той коментира и разкритията на германското издание "Шпигел" за предполагаемо скривалище на оръжия на "Хамас" у нас. По думите му вероятно зад това стоят палестински бежанци.