Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев реагира с гневен пост на безпрецедентния случай, при който на 18-годишно момиче бяха направени 400 шева след като приятелят ѝ я наряза с макетно ножче. 

"Поредно отвратително престъпление - изверг е нарязал с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора. Обръснал ѝ е насила главата, счупил ѝ носа, пребил я е, цялата е в прорезни рани. Лекарите са направили 400 шева на раните ѝ. Това е още един случай на домашно насилие. Всеки следващ е по-брутален. Кара те да останеш безмълвен. Да се чувстваш безсилен. Дори и да си силен мъж или жена", написа във Facebook Георги Георгиев. 

В публикацията си той призовава да се реагира публично, шумно, твърдо и с цяло гърло всеки път след всяко поредно престъпление.

"Не само заради жертвите. А заради нас самите. За да покажем, че в нашето общество има нулева толерантност към домашното насилие. Че е недопустимо и е огромен проблем в България. За да държим сметка на институциите да си свършат работата - полицаите, прокурорите, съдиите", написа още Георги Георгиев. 

Той споделя още, че наскоро мъж писал под негова публикация за поредното обучение, което организира. В коментар той се карал на Георгиев защо работи по темата и се меси в семейните въпроси. "Не са семейни, господине, скъпи съгражданино, цивилизационни са", категоричен е Георгиев. 

В четвъртък Общинският съвет гласува увеличение на броя на безплатните услуги по Правната клиника срещу домашно насилие, създадена с Фондация "Асоциация Анимус". 

"Увеличение с 50%. Не от хубаво го гласувахме. Защото за една година имаме 97 случая в София и се изчерпа лимитът. Точно така - от август 2022 до август 2023 година 97 жени са потърсили и получили безплатна адвокатска помощ или консултация с психолози по общинската програма от "Фондация Анимус". Издадени са десетки ограничителни заповеди", припомня Георгиев.

Той е категоричен, че престъпленията трябва да бъдат наказвани. "За да не се превърнат в правило. Съдиите трябва да прилагат закона в цялата му строгост. Защото той освен буква, има и дух. И ако не го знае някой, трябва да си нареже дипломата с макетно ножче на 400 парчета! А ако си мисли още, че е прав, да я скрепи после с 400 шева!", гневи се още Георги Георгиев.

Шефът на СОС Георги Георгиев

Снимка: Булфото

По темата коментар даде и депутатът от ПП-ДБ Христо Петров в студиото на NOVA. 

"Тази гадост - да обезобразиш жена с макетно ножче, е окачествена като лека телесна повреда. Може би тези, които постановяват такива решения, биха разсъждавали по друг начин, ако преживят нещо подобно. Това, което ние можем да правим, е да приемем закони. Приехме Закона за защита от домашно насилие преди dwe седмици. Той се точи от години", изтъкна Петров.

"Срам ме е да говоря за това. Иска ми се да направя много неща. Много ми е трудно да говоря на тази тема, имам три дъщери. Доста думи бих намерил за този мъж, но не мога да ги кажа. Този човек не е израснал в Център за настаняване от семеен тип или дом за сираци. Той е на свобода. Видях, че си е татуирал надписа "Свобода или смърт". Много интересно хората, които са носили знамето с този надпис, какво биха му казвали и как биха постъпили с него, ако го видят. И допускам как", каза още депутатът от ПП-ДБ.

Депутатът Христо Петров

Снимка: БТА