Едно лице на 16 години и 3 лица на 18 години са сред новооткритите ХИВ-позитивни тази годин, съобщи  д-р Тонка Върлева.Те не посещават училище и употребяват наркотици. Регистрирано е и едно ХИВ- позитивно дете, родено от ХИВ-позитивна майка.
От януари до средата на ноември у нас са регистрирани 133 нови лица с ХИВ инфекция – 102-ма мъже и 31 жени. За същия период на 2008 г. броят им е бил 112.
1071 са регистрираните ХИВ-позитивни у нас.
Близо 60 % от новооткритите случая през 11-те месеца на година лица са от София –град – 44 души и региона на Пловдив – 20 души. В Пазарджик са регистрирани 17 лица, Варна – 10 лица, София област – 7 лица. В останалите региони регистрираните са по-малко от 5. 
Имаме държави от региона, които са в реална епидемия – над 1 % от лицата са инфектирани с ХИВ. Регистрираните ХИВ-позитивни лица са в много широки възрастови граници – 16-66 години,  но 67 % от новооткритите болни са млади хора между 15-29 години. Открити са и 4 ХИВ-позитивни бременни жени. Средната възраст на ХИВ позитивните мъже е 31 години, а на жените – 32 години и продължава да пада.
Посланието на тазгодишната информационна антиСПИН кампания е насочено приоритетно към младите хора. Ще се работи много активно и на всички бременни жени да се предлага два пъти по време на бременността изследване за ХИВ.
Всяко година нови 3 млн. души се инфектират, или всяка 12 секунда, а всяка 16 секунда един човек умира, за тази статистика стоят човешки съдби, посочи д-р Върлева.
Преобладаващият път на разпространение на ХИВ в България е чрез инжекционна употреба на наркотици и хомо-/бисексуални контакти сред мъжете.
За първите 9 месеца на 2009 г. в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН – КАБКИС са се изследвали 44 724 души при 31 021 през 2008 г. Над 65 % от новорегистрираните ХИВ позитивни лица през настоящата година са открити в КАБКИС. В 13-те затвора у нас 3019 души са получили консултиране и изследване за ХИВ.
Над 33 млн. души по света живеят с ХИВ и СПИН. 20 години след началото на епидемията СПИН все още заедно с туберкулозата и маларията представляват най-големите здравно-социални проблеми на века, каза още  д-р Тонка Върлева.
Здравното министерство предвижда и разработването на нова наредба за борба с ХИВ и СПИН. За всички ХИВ-позитивни ще бъда осигурено лечение през следващата година, съобщи здравният министър Божидар Нанев. За следващата година ще се осигурява и нов вид медикаменти за борба и ХИВ/СПИН.
Той призова хората да се изследват - "Нека всеки от нас се изследва" и припомни, че със съвременните методи на лечение може да се постигне много добро качество на живот на заразените с вируса на ХИВ.
Министър Божидар Нанев връчи ключовете на 15 нови автомобила на неправителствени организации и на представители на програмата "Превенция и контрол с ХИВ/СПИН", работещи сред хора с най-висок риск от инфектиране с ХИВ.