Представители на КТ "Подкрепа" посрещнаха с протест изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. Днес той пристигна в България, за да присъства на организираната от Dir.bg и 3е-news конференция "Зелен преход - решения и предизвикателства за България".


Видео от форума ТУК >>


Видео с всички четири паралелни сесии вижте ТУК >>


Снимки вижте ТУК >>


Франс Тимерманс влезе в Интер Експо Център веднага след премиера Стефан Янев, който на форума малко по-късно му представи приетия вчера български План за възстановяване. На входа заместник-председателят на ЕК беше посрещнат от представителите на КТ "Подкрепа". Те му показаха свещи, символизиращи според тях бъдещето на страната ни, ако затворим комплекса "Марица изток" без наличието на справедливи преходни стратегии и перспектива за работещите в сектора.

Самият Тимерманс се съгласи да проведе кратък разговор със синдикалистите. Той изложи в общ вид аргументите за нуждата от Зелена сделка и отрече да съществува бъдеще, в което хората да останат без ток. Тимерманс обърна внимание, че няма как да е чужд на проблемите на работниците в сектора, защото неговите дядовци са работили като миньори.

След още няколко разменени реплики заместник-председателят на Еврокомисията влезе в сградата, а оттам и в залата, където изложи по-детайлно визията си за зеленото бъдеще на Европа. Сред гостите на конференцията са и синдикалните лидери Пламен Димитров (КНСБ) и Димитър Манолова (КТ "Подкрепа").