"Когато за първи път публикувахме доклада на Независимата комисия по международни хуманитарни дела през 1988 г., като част от Независимата комисия по международни хуманитарни въпроси, ние се надявахме на международен хуманитарен ред. Смятахме, че е полезно да разделим бедствията в четири категории: стихийни, например земетресения, приливни вълни, наводнения, вулканични изригвания и свлачища. Предвидими - глад и епидемии, от които имахме, разбира се, най-пресният пример е COVID пандемията" - с това припомняне негово кралско височество принц Ел Хасан бин Талал от Йордания започна своето видеообръщение към участниците в "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)".

Най-голямата и значима среща на високо ниво за Зелената сделка се провежда от 26 до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в София. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят. Негово кралско височество направи видеобръщението си в началото на втория ден от събитието.

Той подчерта, че когато става дума за умишлените бедствия, се имат предвид резултатите от войни между държави или граждански войни, партизанска война и бунтовническа дейност.

"Например, ако погледнем към Газа, Судан или Йемен в нашия конкретен регион, въпреки че съм наясно, че се обръщам към държави от Централна и Източна Европа - по дефиниция от Европа през 70-те години ние сме технически, геополитически или геостратегически, ако щете, Средиземноморие, заедно с Египет и Сирия. В този смисъл ние не сме държава-член, но граничим с най-важната разделителна линия между Азия и Европа - Евразия, и в същото време продължаваме с Голямата рифтова долина към реалност, която ни прави част от всичко, което се случва относно стабилизирането на региона на Червено море, от Анадола, чак до Мадагаскар", подчерта принц Хасан. 

По думите случайните бедствия са също индустриални и ядрени катастрофи и, разбира се, в контекста на продължаващото напрежение между страните в региона всяка ядрена бойна глава или, не дай Боже, падаща биологична или химическа бойна глава над нашите съседи, може да доведе до кръгова грешка, която би ни отвела в този сценарий на унищожение, подчерта още той. 

Нгово кралско височество принц обърна внимание върху това, че според Световната банка, влиянието на войните и конфликтите върху развитието, както и разходите за войни и конфликти са огромни. "Всички сме чували за военно-промишления комплекс, но според Световната банка конфликтът в Сирия е довел до кумулативни загуби от 226 милиарда от 2011 до 2016 г., което представлява около четири пъти БВП на Сирия през 2010 г.", добави той. "Когато подписахме с Европа като Леванта, нашата надежда беше, че всъщност можем да говорим за Йордания, Сирия, Ливан, Палестина и Ирак, които, ако трябва да добавите Турция и Иран, вероятно биха били с население до или около 300 милиона души", каза още принц Хасан. 

Той припомни, че служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов са заявили, че "комбинирането на нашите усилия за развитие на адекватно разбиране на екосферата за даден регион, в този случай Леванта, е толкова жизненоважно". 

Принц Хасан се обърна и към европейския комисар по заетостта и социалните права Никола Шмит, който е сред лекторите на форума. "През 70-те години на миналия век имах привилегията да връча на Международната организация на труда покана за ILCF - Международен механизъм за компенсиране на труда. По време на конференцията на MENA през 1994 г. ние си помислихме, че сума от 35 милиарда, инвестирана в 24 страни - от Мароко до Турция включително - би направила много за развитието на комуналните услуги, за насърчаване на инфраструктурата, за насърчаване на волята за оставане, вместо да превърне Средиземно море в море на смъртта", заяви негово кралско височество. 

Той се обърна и към европейския комисар за иновации, изследвания и култура Илиана Иванова: "Бих искал да кажа, че нашата надежда да допълним вашия регион все още е много ясен индикатор за това, което можем и трябва да правим. Бих искал да благодаря и на Джон Кери за всичките положени усилия в тази посока". 

"Имах привилегията да говоря с Ал Гор, когато му представихме екосферата на Червено море през 1985 г., така че се връщам много назад, но бих искал да наблегна на приобщаващото човешко достойнство и правото на всеки човек на живот и поминък. Бих искал да говоря за транснационалния характер на предизвикателствата, пред които сме изправени и да подчертая, че нашите предизвикателства са наднационални и такива трябва да бъдат и нашите решения", каза още принц Хасан в своето видеообръщение. 

Що се отнася до борбата с изменението на климата и постигането на Целите за устойчиво развитие, според него това е неразривно преплетено - имайки предвид, че седмата Цел за устойчиво управление на ООН е достъпна и чиста енергия, а 17-та е партньорство", каза още принц Хасан. 


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.