Премиерът Бойко Борисов даде начало на проект за модернизация на пътя I-8 Калотина - Софийски околовръстен път. Отсечката е част от новата автомагистрала "Европа", която свързва София с гранично-пропускателния пункт на сръбската граница при Калотина, а от там с Ниш и Белград.

"Догодина до октомври трябва да стане автомагистрала "Европа", каза Борисов преди инспекцията на ремонта на Сливница - Драгоман. В нея се включиха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, които отново премиерът вози с джипа си.

Докато се возят Нанков заяви, че по-тежката част от магистралата е след Драгоман, която минава и през дефилето в посока Калотина, показа видео, качено във Фейсбук страницата на Борисов.

"Втори месец проектират, още около три месеца проектиране, стартират реалното строителство. До две години тук ще имаме изцяло завършена автомагистрала", каза още Нанков.

Снимка: Министерски съвет

На това премиерът отговори: "Значи догодина до октомври трябва да стане".

"За Нова година догодина, който иска, ще ходи до Белград. От Бургас като тръгнат, ще стигат до Белград и Мюнхен или от Истанбул или от Солун през София до Белград", изтъкна Борисов.

И допълни, че митниците и министър Горанов са отделили пари, за да се направи паралелно и ново КПП с по-голям обем, защото заради новите инвестиции, трафикът щял да се вдигне до над 300-400 тира на ден.

Самият Горанов допълни, че ще се разшири ГКПП "Калотина".

"Митницата го е възложила вече. Ако дай Боже стане голяма инвестиция в автомобилостроенето, новият капацитет на пункта и новият път ще дадат наистина възможност", каза той.

Първият етап от реконструкцията включва 17-километров участък от Драгоман до Сливница.

Πът I-8 e чacт oт ocнoвнaтa тpaнceвpoпeйcĸa тpaнcпopтнa мpeжa. Tpaceтo e пo нaпpaвлeниeтo Лoндoн - Бyдaпeщa - Бeлгpaд - Coфия - Πлoвдив - Иcтaнбyл - Kaлĸyтa и e нaй-ĸpaтĸият път, cвъpзвaщ Зaпaднa Eвpoпa c Близĸия и Cpeдния Изтoĸ. Учacтъĸът ГKΠΠ "Kaлoтинa" - Coфия ocигypявa вpъзĸa ĸъм тpaнceвpoпeйcĸи ĸopидop "Opиeнт Изтoчнo Cpeдизeмнoмopcĸи".

На 22 май правителството прие промени, с които възлага на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да изпълнява функциите по техническо наблюдение и финансов контрол, както и да осигурява необходимите средства за национално съфинансиране за пътни проекти с бенефициент Агенция "Пътна инфраструктура", финансирани по Механизма за свързване с Европа. Агенция "Пътна инфраструктура" е бенефициент по проект за модернизация по път Калотина -Софийски околовръстен път, финансиран по Механизма за свързване на Европа, на стойност 162 млн. лв.

До момента дейностите по одобрение на кандидатстването, последващия контрол и осигуряването на националното съфинансиране на проектите по Механизма, се осъществяваха от министъра на транспорта.

По-късно Борисов и министрите му пропътуваха първи по новите 6.5 км на АМ "Струма". 

"Пътувам към Благоевград, където днес се пуска движението по още 6,5 км от АМ "Струма". Целта е улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение за пътуващите към Югозападна България и Гърция при предстоящите почивни дни и летния сезон", написа първоначално премиерът във Фейсбук и публикува снимки.

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук

АМ "Струма"

Снимка: Фейсбук

След това, когато вече беше на мястото, в социалната мрежа беше публикувано ново видео.

Борисов заяви, че трябва много да се благодари на археолозите, че са се съгласили да не се преправя проектът на участъка от автомагистралата. По думите му иначе скоро участъкът е нямало да стане.

"Въпреки забавянето - пускаме го предсрочно. Как да не ги е яд", каза той по повод политическите си опоненти пред негови симпатизанти, които се бяха събрали там.

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят посочи, че този участък е трябвало да стане за олимпиадата в Гърция преди години.

 "Аз ще направя магистралата от двете страни на Кресна. После който иска да дава няколко милиарда, през дефилето да я качи горе по върховете на планината. Нали така искат? Има много мераклии за власт, нека съберат няколко милиарда и да го направят! Аз не мога да я кача магистралата на върха", каза премиерът Бойко Борисов за строежа на лот 3.2 от АМ "Струма" през Кресненското дефиле, за който продължава да има спорове откъде да мине.