По нашите изчисления и козевъдство, и овцевъдство не търпят загуби. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред Нова тв.

"Наредба 3 беше обжалвана в чл. 23. За мен решението на съда е много озадачаващо от мотивите до произнасянето, тъй като самите мотиви са отхвърляне, че не е спазена оценка на съответствие по Закона за нормативните актове, това не се изисква по този закон, още два други формални мотива. На последното заседание на петчленния състав, включително и прокурорът, е бил убеден, че нашите мотиви по приемането на наредбата са аргументирани и ясни. Много бързо излиза едно решение, което за нас е озадачаващо. Дори в бързината на решението, както да отменят както искането за последните регулации на чл. 23, а именно за обръзаното производство и как то да се доказва с литри мляко, с приплоди и т.н., те отменят целия член, който и в момента имаме правна дупка", коментира Порожанов.

По думите му, за да могат да бъдат получени и средствата по обвързано производство и тази година, а това са близо между 25 и 30 млн. лв., ще направят чл. 23 наново.

"Именно затова бяха направени с овцевъдния бранш, за да видим тяхното мнение, за да може фонд "Земеделие" да направи през септември и октомври своите проверки и тези средства да бъдат разплатени. Разбира се, един от аргументите е, че държавата трябва да плаща компенсации на овцевъди или на други за пропуснати ползи. Трябва да е ясно, че отмяната на чл. 23 няма ретроактивно действие, то се отменя и считано от момента напред. Така че дали някой е искал да има други условия и те не са се случили, това не е основание да се искат някакви компенсации. Да, овцевъдният бранш има своите проблеми, които са свързани с това, че реализацията на овче сирене и кашкавал не върви така, както на всеки би се искало", допълни той.

Според него това по някакъв начин натиска цената надолу. "Проблемът на овчите продукти е, че заради по-скъпите цени, има проблем с тяхната реализация. Субсидиите са между 40 и 83 лв. Тази година на овцевъдството ще бъде дадена помощ de minimis. Искането на колегите от асоциацията беше това да бъде 20 лв., това е невъзможно. 20 лв. са 25 млн. лв., които ние трябва да заделим, а ние за програма de minimis като цяло имаме 15 млн. лв. за всички отрасли. Още 3 млн. лв. добавяме, за да направим от 5 на 7 лв. всяко едно подпомагане. Това ни е максимумът", каза още Румен Порожанов.

Припомняме, че от 11 ч. ще бъде блокиран пътят София - Варна край Арбанаси. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация искат оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.