От 11 ч. ще бъде блокиран пътят София - Варна край Арбанаси. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация искат оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

Следващата седмица те ще протестират пред Министерския съвет.

От асоциацията категорично отхвърлят предложените ставки от земеделското министерство по схемата за подпомагане "de minimis", във връзка със срива на изкупните цени на овчето мляко.

"Ще покажем, че не сме съгласни и повече няма да търпим тази политика, която се води от много години. Точно тази политика довежда до катастрофални ситуации бранша", коментира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пред Дарик.

По негови думи 99% от българските ферми все още не могат да се механизират.

"Не могат да се докопат до тези инвестиции, постоянно в бранша се създава изкуствено напрежение, лоши нормативни актове, които ни поставят на колене. Всичко това е една лоша държавна политика", посочи Караколев.

Животновъдите поискаха държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото.

Днес в ямболските села Крайново, Странджа и Малко Шарково трябва да приключи умъртвяването на около 2000 овце и кози, защото има налични положителни проби на чума по дребните преживни животни.

Местните животновъди блокираха вчера пътищата към тези населени места. Те протестират срещу принудителното евтаназиране на овцете и козите заради болестта.

Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяване на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.

По-късно от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че над 1 милион лева ще бъдат отпуснати фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните. Помощта се равнява на 25 лева на животно.