Фирмите по почистването, които досега работят, ще продължат работа, която ще им бъде заплатена от Столична община. В решението на правителството се задължава министър Пламен Орешарски да отдели пари от държавния бюджет за дейностите, които допълнително ще се извършват, каза още Модев. Ще направим анализ на състоянието в момента и на базата на гражданска мобилизация ще вкараме този ресурс в София. Ще видим какви фирми имат техника и ще се договорим с тях.
Няма да се стигне до техниката на “Новера”, смята Модев, който е бил против концесията с фирмата и сега не е оспорил решението на общинския съвет за развалянето на концесията.
Ще се опитаме от другата седмица да започне миенето на улиците на София, каза ръководителят на кризисния щаб. По неговите думи щабът трябва да решава и по-стратегически задачи като търсене на алтернативно депо и началото на строителството на завода за боклука. До около 10 май е срокът за изчистване на София, каза още Тодор Модев.
На пресконференцията вчера по обявяването на кризисната ситуация премиерът Сергей Станишев обяви, че София събира 140 млн. лв. от такса смет, но харчи само 80 млн. от тях за чистота. “Има много голяма разлика между това, което столичани плащат, и продукта, който получават“, посочи той. Той обаче не отговори конкретно колко ще струва чистенето на столицата, поето от кризисния щаб. Единственото което стана ясно от пресконференцията, бе, че парите щели да дойдат от резерви в държавния бюджет.
"Кризи с боклука има отдавна. След като правителството е преценило, че има основания за намеса, вероятно е така. Не разполагам с информацията, не мога да коментирам конкретните аргументи в полза на това правителствено решение", коментира президентът Георги Първанов пред журналисти, цитиран от "Фокус". „Аз се намесих навремето в търсенето на дългосрочни решения и съм готов да съдействам и за в бъдеще. Засега за мен е важното да се постигне едно добро взаимодействие между правителството и общината в търсенето и на решения на конкретната доста неприятна ситуация и, разбира се, такива, които ще имат дългосрочен характер", каза още държавният глава, който участва в Седмия конгрес на Съюза на запасните офицери. Министърът на отбраната Николай Цонев също изказа готовност от страна на армията да се намеси в кризата в случай на нужда но обобщи "надявам се да не се наложи" .
Вижте снимка как някъде събират боклук разделно