Експертите са съгласували и одобрили урбанизирането на 4700 декара на влизане в парк „Странджа”, предаде БТА.
Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите, каза, че почти всички членове на междуведомствения съвет са подкрепили общия устройствен план за община Царево. Той уточни, че са поставили доста стриктни условия по отношение на застрояване на териториите, като легловата база според плана няма да надвишава повече от 58 960 легломеста.
Освен това за всяко населено място към община Царево ще бъдат изградени пречиствателни станции и ще бъдат подобрени инфраструктурите.
Георгиев каза още, че приемането на общия устройствен план няма да узакони незаконните строежи като комплекс „Златна перла”.
Не такова мнение обаче изказаха от партия „Зелените”. Според Андрей Ковачев общият устройствен план дава предпоставки за узаконяването на подобни незаконни строежи. Освен това стана ясно, че от крайбрежната ивица на Варвара, която принадлежи към парк „Странджа”, се изваждат още 5000 декара, които се урбанизират допълнително. Не е ясно по-нататък каква ще бъде тяхната съдба, въпреки уверението на зам.-министър Георгиев, че строителството ще бъде рефлектирано.
Сутринта преди гласуването на плана на Царево пред екоминистерството един до друг се проведоха два протеста - на природозащитниците от партия на Зелените и на жителите на Царево - собственици на земи в района (виж линка).
Проектът за Общ радоустройствен план на Царево предвижда застрояване на ниски сгради и много зелени площи. Той включва 11 вилни зони с обща площ 4574 дка, три нови ваканционни селища - с обща площ около 400 дка - в землищата на Ахтопол и Варвара, и 15 плажа с обща площ 530 дка (те попадат в Зона "А" и в тях строителство не се предвижда), съобщиха преди ден от община Царево(виж линка).
Вижте снимки на двата протеста