Поне 20 души загинаха при атентата в Равалпинди. Бхуто е била застреляна в главата и гърдите, докато поздравявала привърженици от автомобила си на митинг на своята Пакистанска народна партия. След стрелбата атентаторът-самоубиец се взривил, съобщи CNN. Бхуто е била отведена веднага в болница, но в 16.16 часа местно време е починала (11.16 ч. бълг. време).
След като научили за смъртта й, привърженици нахлули в болницата с викове "Мушараф, ти си куче", предаде Риа Новости. Полицията разпръсна със сълзотворен газ демонстрация, предизвикана от новината за гибелта на Бхуто. В страната избухнаха размирици. Има подпалени къщи и коли, четирима полицаи са застреляни, съобщи Франс прес.
Междувременно пакистанският президент Первез Мушараф призова за „мир“ в Пакистан няколко часа след убийството на Бхуто, съобщи държавната телевизия. Държавният глава, който председателства кризисно събрание на своето правителство и на военните власти в президентската резиденция в Исламабад, призова гражданите към спокойствие, за да може „дяволските цели на терористите да претърпят провал“. Мушараф окачестви убийството като „огромна национална трагедия и обяви тридневен траур в страната“. В страната е обявено най-високо ниво на терористична опасност.
Очаква се Бхуто да бъде погребана в семейния мавзолей в град Ларкана в южната провинция Синдх, откъдето е семейството й. Мъжът й Азиф Зардари пристигна късно в четвъртък от Дубай в Пакистан.
На 8 януари в Пакистан трябва да се проведат общи парламентарни избори. Партиите, оглавявани от водещите опозиционни лидери и екс-премиери Беназир Бхуто и Наваз Шариф, върнали се неотдавна от изгнание, се готвят да участват в тях. Днес е имало атентат и срещу Шариф, но той е останал невредим. Според някои източници изборите може би ще бъдат отложени или отменени, предаде БГНЕС.
Опозиционната лидерка Бхуто беше посрещната в страната на 18 октомври след 8-годишното си изгнание с двоен самоубийствен атентат. Жертви на нападението станаха над 140 души, а ранените бяха стотици. Преди месец президентът Мушараф се отказа от поста главнокомандващ на въоръжените сили на страната под натиска на опозицията.
Бхуто е първата жена-премиер в мюсюлманска държава. Родена на 21 юни 1953 година, тя се оказва продължител на политическата традиция на семейство богати земевладелци с трагична съдба. Баща й Зулфикар Али Бхуто управлява Пакистан като президент и като премиер от 1971 до 1977 година. Военните го свалят от власт и го убиват през 1979 г. Братята на Беназир също са убити. Бхуто е завършила Харвард и Оксфорд.
Вижте снимки от атентата и размириците