Инцидентът е станал малко преди 12 часа в цех 320 на завод №2. Починалият е 48-годишният Атанас Атанасов от Казанлък. Паднала от експлозията стена е причина за смъртта му. Атанасов е от две години във фирмата, каза за БТА зам.-изпълнителният директор на казанлъшкото дружество Станислав Ненов. По думите му няма ранени.
От Националния медицински координационен център съобщиха за трима обгазени. Те са без опасност за живота. Работниците успели да избягат от помещението и това ги е спасило от смърт. От центъра съобщиха за "Фокус", че изпратените на място екипи на Спешна помощ-Казанлък първоначално не били допуснати да влязат на територията на завода.
Аварията е станала, след като се е самозапалила центрофуга с нитроцелулоза и се е разкъсала обшивката, сочи официалната версия на "Арсенал". Причините за аварията се изясняват и от вътрешна комисия, назначена от ръководството на завода. Според областната инспекция по труда аварията е възникнала от неспазване на технологията на работа, съобщи БНТ.
В завода се произвеждат първоначални смеси – нитроцелулоза с киселини. Това е един от заводите към казанлъшката оръжейница за производство на барутни смеси.
Няма данни за замърсяване на въздуха след аварията в завод "Арсенал", съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ). По искане на екоинспекцията, мобилна автоматична станция ще извършва допълнителни 24-часови измервания за оценка качеството на атмосферния въздух в района на село Бузовград.
До злополучният цех 320 на "Арсенал" не бяха допуснати журналисти. Част от работниците в оръжейната дори бяха освободени от работа след инцидента, но не искаха да разкажат какво са видели вътре, съобщи bTV.