Вчера зоопаркът бе затворен заради смъртта на няколко чифтокопитни животни - 3 гаура, як, и камила. 

Тази сутрин бебе козирог е починало внезапно в зоопарка, отново при неизяснени обстоятелства. Двумесечното животно е обитало клетка в близост до починалите животни.

Все още не е ясна причината, довела до тяхната смърт. Резултатите от пробите се очакват до дни, но ветеринарите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са категорични, че причината не е болестта "син език" (съобщението на агенцията >>).

"Разпоредила съм на директора на зоопарка да не пести средства и екипи, за да може да се направи най-доброто за животните. Изследва се всичко - храната, която е давана на умрелите животни, водата, която са пили, пространството, в което са живели", заяви кметът на София Ѝорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус".

По думите й все още не може да бъде изключена нито една версия за случилото през почивните дни в сточния зоопарк. Тя очаква и намеса на полицията, защото на този етап нищо не може да бъде изключено.

"За мен най-важно е да спасим животните, които са болни в момента и да няма опасност за хората", подчерта Фандъкова.

Тя е получила уверение от директора на РЗИ, че за хората няма никаква опасност, но ще изчака първите резултати от изследванията, за да може да се вземе решение кога ще отвори зоологическата градина.

Ако резултатите потвърдят, че е безопасно, ще се отвори зоологическата градина, обясни столичният кмет.

Версия отравяне

Основната версия, по която работят от Агенцията по храните, е интоксикация - гъбична инфекция, причинена от фуражната храна. Затова от вчера е спряна храната на всички тревопасни животни в градината и профилактично им се дават антибиотици и препарати против отравяне.

От управата на зоологическата градина не изключват и версията за умишлено отравяне.

Според шефа на Зооветеринарния комплекс в Пловдив д-р Марчо Дулев микотоксикоза е вероятната причина за смъртта на животните от Софийския зоопарк. По думите му това лято е било доста дъждовно, което е предпоставка за подобен вид отравяния. Все пак трябва да изчакаме подробните анализи на специалистите, за да сме на 100% сигурни, уточни Дулев пред Дарик.

Междувременно бе съобщено, че най-вероятно "син език" е погубил 84 муфлона и един лопатар в ловни стопанства в Кърджалийско.