Това съобщи пред журналисти Георги Шопов - член на съвета, цитиран от БТА. Той уточни, че причината за отстраняването на Пенгезов е нарушение на етичния кодекс на магистратите.

В средата на миналата година етичната комисия на ВСС образува дисциплинарни производства срещу петима магистрати по т.нар. имотен скандал в Приморско. Един тях беше Веселин Пенгезов, чиято дъщеря - съдийката Ана Пенгезова, е получила право на строеж в Приморско, като крайно нуждаеща се. По-късно се отказа от правото си на строеж върху имот в морския град.

Решението на ВСС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, но Пенгезов ще трябва да напусне поста си от влизането в сила на решението, т.е. от днес. По думите на Шопов, Пенгезов е отстранен само от административна отговорност и остава съдия в апелативния съд.

"Отстраниха ме, защото така беше наредено. Напълно съм убеден, че е имало натиск", заяви самият Веселин Пенгезов, цитиран от "Фокус". Според Пенгезов е имало среща между членове на ВСС и вътрешния министър Цветан Цветанов. „Съвсем нормално е аз да обжалвам решението, защото за мен то е напълно необосновано и незаконосъобразно. Имам известни съмнения, че двата състава на ВАС ще бъдат обективни, но разчитам, че българският съд ще вземе решението си по фактите и по закона”, коментира още магистратът.

Пенгезов заяви още, че вътрешният министър Цветан Цветанов му е оказвал натиск за задържането на Антон Петров-Хамстера - един от задържаните при операция „Наглите", съобщава КРОСС. Това станало в личен разговор в началото на миналата година чрез обаждане от Германия.
„Казах, че има съдебен състав, който ще реши делото съобразно доказателствата и законите", допълни Пенгезов, който определи поста си като „много апетитен".
Цветанов обаче отрече да е разговарял с Пенгезов за Хамстера.
"Ако той има други факти или обстоятелства, нека да ги сподели", коментира министърът.

Веселин Пенгезов бе определен от ВСС за шеф на САС в края на април 2009 г. Веднага след обявяването на името му обаче, повече от половината съдии подписаха писмо, с което изразиха недоволството си. В него се посочваше, че при наличието на две кандидатури на съдии, доказали своята професионална компетентност и почтеност, изборът на ген. Пенгезов (преди да оглави САС Веселин Пенгезов бе шеф на Военноапелативния съд - бел. ред.) буди най-малкото недоумение.

Преди години срещу Пенгезов имаше дисциплинарно дело за уронване на престижа на съдебната власт заради опит да въздейства върху дело с голям материален интерес, точно в Апелативния съд. Предложението за наказание беше придружено с разпечатки от подслушани разговори. Тогава той не беше наказан заради изтекла давност.

В края на март 2010 г. името на магистрата отново бе замесено в нов скандал - този път за съпричастност към "Октопода". Впоследствие обаче тази информация не бе потвърдена.

Междувременно от ВСС уточниха, че "съвсем скоро" трябва да бъде взето решение и по дисциплинарните производство срещу другите трима високопоставени съдии, намесени в скандала -  магистратите от Върховния административен съд Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов, които вече бяха отстранени от позициите си на шефове на отделения.
Петото име в скандала е дъщерята на Урумов - Деница Урумова, която е младжи съдия в Благоевград.

*Последна актуализация в 16.34 ч.