Общински съветници призоваха кметът на София Васил Терзиев да не позволява провеждането на шествието "София прайд" навръх Черешова задушница.

17-то издание на "София Прайд", което е предвидено за 22 юни, е обявено като най-голямото събитие в защита на човешките права у нас. Тази година фокус на прайда е ролята на ЛБТИ+ хората за развитието на модерното българско общество. Мотото на събитието тази година е "България е и нашият дом", като целта е да се покажат ценностите и хората, които ни обединяват, а не ни разделят.

Тази година "София прайд" ще се състои на площад "Княз Александър I Батенберг", а новата локация ще бъде домакин на концерта, който предхожда протестното шествие, съобщават организаторите на сайта на събитието. Според програмата вратите на събитието ще са отворени в 14:00 часа, а концертът ще започне в 16:00 часа с изпълнение на млади таланти, като пред събралите се ще пее и Ирина Флорин. 

Като контрапункт на "София Прайд" ще се проведе и голямо шествие под мотото "Нашият дом в България", фокус на което е защитата на традиционното българско семейство и християнските ценности. Походът включва и концерт, в който според предварителните заявки ще участват Орлин Горанов, Деси Добрева, Нели Андреева, Стоян Янкулов - Стунджи, Маргарита Хранова и др. 

"Подобен род събития на територията на града ни трябва да бъдат съобразени преди всичко с българските християнски традиции и обичаи", пише в официалната позиция за "София Прайд" от името на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. И още: 

"Черешова задушница е ден в християнския календар, в който почитаме паметта на всички починали наши близки. Това е ден за смирение, а не за подобен вид тържества, какъвто е "София прайд". Призоваваме кмета Васил Терзиев да се съобрази с християнския канон и да не допусне този пир върху паметта на починалите."