Специалисти от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново спасиха с ендоскопска интервенция мъж, погълнал зъбна протеза, заседнала в хранопровода, съобщиха от лечебното заведение.

Мъжът потърсил помощ в Спешно отделение в сряда вечерта и разказал, че няколко часа по-рано, при хранене, внезапно почувствал откачане и погълнал частична зъбна протеза. Направеата ренгенография показала фиксираната й позиция в хранопровода.

"Ендоскопията отне около 45 минути, като в тези случаи е необходима изключителна прецизност. Проблемът при изваждането произлизаше от факта, че металната кука беше фиксирала протезата към стената на хранопровода. Това криеше рискове за нараняването му. За радост на пациента, успяхме да я освободим и извадим", разказва д-р Яна Колева, която е извършила ендоскопската интервенция.

Пациентът е в добро състояние. Липстват ранни усложнения. Лечението, наблюдението и възстановяването продължават.

Лекарите обаче подчертават, че такива случаи не са изключение.

"Имахме няколко инцидента, при които са консумирани колбаси с неотстранено найлоново покритие. Например преди няколко години пациент поглъща цяла, необелена наденица, която засяда във физиологично стеснение на хранопровода. Тя отново се отстрани по ендоскопски път. При тези манипулации най-голям риск крият твърдите тела, с остри ръбове. При тях съществува опасност от нараняване на хранопровода и последващи усложнения като кървене, тежки възпалителни процеси в белия дроб и в структурите около хранопровода, перфорации", допълва още д-р Колева.

Затова специалистите призовават пациентите да бъдат изключително внимателни при хранене и незабавно да търсят лекарска помощ в подобни случаи.

Ендоскопските изследвания представляват огромна част от работата в отделението, като само от началото на 2024 г. до този момент са извършени над 740 интервенции. При тях се извършват и манипулации по отстраняване на полипи, спиране на кръвотечения.

Ендоскопските методи - Фиброгастроскопия и Фиброколонскопия имат важно значение за диагностиката и профилактиката на някои тежки заболявания, като например карцином на стомаха и дебелото черво. В хода да ежедневната работа в отделението се обучават младите специалисти за усвояването им