Това станало в деня, когато за първи път Петров се яви пред съда като част от групата "Наглите", заяви Пенгезов на пресконференция, цитиран от БТА.

По телефона Йовчев му обяснил, че има анонимен сигнал срещу него в агенцията и става дума за някакви пари. На следващия ден съпругата на Пенгезов (вече бивш служител на ДАНС) е била извикана, за да се запознае със сигнала. Пенгезов цитира по памет, че в сигнала пишело: "Генерало взел пари и разделил с Мина Топузова да пуснат Хамстеро".(бел.ред - Мина Топузова е съдия от Софийския апелативен съд).

Някой иска да упражнява натиск, явно това има връзка с мярката на Антон Петров, коментира председателят на САС. Много хора искаха много неща от мен, но не ги получиха, заяви Пенгезов. Той уточни, че няколко дни след обаждането на Йовчев съпругата му споделила, че не може да се работи повече в такава обстановка в ДАНС. Затова тя напуснала агенцията. Попитан как е била назначена в ДАНС, Пенгезов заяви, че това е станало с "връзки" и цитира името на предишния председател на агенцията Петко Сертов.

Именно съпругата на Пенгезов познавала Алексей Петров.
"Публикациите срещу мен са поръчка, след проверката на прокуратурата ще си търся правата", добави Пенгезов. Никога не съм говорил с Алексей Петров и не се познавам с него, както и с някой от задържаните при двете посочени операции, заяви Пенгезов. Заклевам се в децата си, добави той.

Никога не съм си позволявал и няма да си позволя да влияя върху магистрати, заяви Пенгезов, като уточни, че откакто е поел председателския пост вече няма забавени дела в апелативния съд, делата вече се разпределят на случаен принцип, а не както е било досега. Пенгезов не изключи зад атаките срещу него да стои и самият Алексей Петров.

"Той е твърде умен и хитър да извърти оперативна игра да ме злепостави. Навремето, чрез посредник, получих съобщение от него, че може да пострадам, ако не се оттегля. Причината е, че бяхме конкуренти със Стойко Стоев /бивш член на ВСС/, който също беше кандидат за председателския пост на военно-апелативния съд. Той мисля, че беше близък с Алексей Петров. И тогава се получи прехвърчане на искри, каза Пенгезов.

За Никола Филчев казах, че е зъл гений и имам чувството, че много си прилича с Алексей Петров, бяха думите на Пенгезов. Методите му на действие са точно такива, допълни той. Според Пенгезов напоследък МВР и прокуратурата действат толкова задружно, че сякаш на човек му се иска тя да е част от МВР.