Решението не подлежи на обжалване, но е подписано с особено мнение от съдиите Марина Михайлова и Йова Проданова, съобщиха от съда, цитирани от БТА.
Веселин Пенгезов бе определен от Висшия съдебен съвет за шеф на САС в края на април т.г. Веднага след обявяването на името му обаче, повече от половината съдии подписаха писмо, с което изразиха недоволството си. В писмото се посочваше, че при наличието на две кандидатури на съдии, доказали своята професионална компетентност и почтеност, изборът на ген. Пенгезов буди най-малкото недоумение.
Преди четири години срещу него имаше дисциплинарно дело за уронване на престижа на съдебната власт заради опит да въздейства върху дело с голям материален интерес, точно в Апелативния съд. Предложението за наказание беше придружено с разпечатки от подслушани разговори. Пенгезов не беше наказан заради изтекла давност. Въпреки това ВСС го избра за председател на САС.
В началото на юни т.г тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите на Даниела Атанасова и Ирина Петрова срещу назначаването на Пенгезов, а сега петчленният състав на ВАС потвърди решението.